Et avgjørende spørsmål for styret i Helse Møre og Romsdal på styremøtet 25. november blir å avgjøre om det nye Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR), skal være dagkirurgiske operasjoner i Kristiansund eller om alle dagkirurgiske operasjoner skal samles i akuttsjukehuset på Hjelset.

På styremøtet i helseforetaket onsdag la prosjektdirektør Bjørn Remen fram foreløpige tall som viste hva som er forskjellene på å investere i lokaler for dagkirurgi i Kristiansund holdt opp mot å ikke ha med dagkirurgien.

Hovedbudskapet fra Bjørn Remen var at det er langt billigere å foreta en lettere ombygging av lokaler i dagens sjukehuskropp i Kristiansund enn å tenke på nybygg på Storhaugen i Kristiansund.

– Vi har angitt en retning for styret. Den viser at investeringskostnadene i bygg blir lavere enn det vi tidligere har lagt fram. Forklaringen er at det ikke er nødvendig med hovedombygging av sjukehusbygget i Kristiansund, slik Plan- og bygningsloven uttrykker det. Og lettere ombygging av eksisterende bygg blir billigere enn å bygge nytt, forklarer prosjektdirektør Bjørn Remen til Romsdals Budstikke.

Skal dagens sykehusbygg i Kristiansund benyttes, vil helseforetaket trenge kun deler av sjukehusarealet, uansett om det skal huse poliklinikker og dagkirurgi.

Tallene viser følgende:

Bruk av dagens sjukehus i Kristiansund med dagkirurgi: 127,5 millioner kroner, forutsatt lettere ombygging.

Bruk av dagens sjukehus i Kristansund uten dagkirurgi: 107 millioner kroner.

Velger helseforetaket å bygge nytt hus på Storhaugen, blir kostnaden henholdsvis 295 millioner kroner (med dagkirurgi) og 221 millioner kroner uten dagkirurgi.

– Hvilke kostnader følger med å drifte lokalene?

– Det vil styret få en oversikt over til styremøtet 25. november. Vi legger til grunn at en lettere ombygging av lokalene i Kristiansund innebærer at mye av dagens tekniske anlegg kan benyttes. Hadde det blitt hovedombygging, ville vi måtte bygge opp alt, bare skallet på sjukehusbygget ville stått igjen, forklarer Bjørn Remen.

Nestleder i styret, Petter Bjørdal, sa etter orienteringen om investeringskostnadene:

– Vi i styret må få en grundig vurdering av hva som vil være økonomisk bærekraftig for Helse Møre og Romsdal.