Tidligere har designer Trude Nistad laget kolleksjoner og motevisninger i samarbeid med Molde-bedrifter som Oskar Sylte og Oshaug metall, samt Bjørnsonfestivalen og Moldejazz.

Nå har hun invitert til et møte i Brunvoll-bygget på Årø – Kosbergs nyeste bygg – for å fortelle om sitt ferske prosjekt.

– Jeg har fulgt Kjell Kosberg i mange år. Jeg skrev oppgave om ham på videregående, og har sett opp til ham for hans geometriske utgangspunkt, med sirkler, trekanter og K-er, forteller Trude Nistad, og legger til:

– At det ble Kjell Kosberg var på tide! Materialene og formene han bruker, er spennende. Og skissene! Helt fantastiske. Hva er det du pleier å si, Kjell?

– Det egner seg egentlig ikke i avisa. Men greit. Når ideene er gode nok, er de så enkle at de kan pisses i snø, humrer arkitekten, som står bak bygg som Aker Stadion og Seilet.

Tegner idéer på servietter

Kjell Kosberg sier at han ble både stolt og overrasket da Trude Nistad lanserte idéen.

– Det er en honnør til hele kontoret. Selv betrakter jeg meg ikke som noen kunstner. Men jeg registrerer jo at folk liker arbeidet vårt, sier Kosberg, som mener Trude Nistad er den mest kreative personen han vet om – nest etter Kjell Inge Røkke.

– Hva har arkitektur og klesdesign til felles?

– Det starter på skissestadiet. Ikke på data, jeg tegner på servietter, sier Kjell Kosberg, som har gitt designeren tilgang til egne skisser og plantegninger.

– Vi er begge opptatt av form, uttrykk og materialbruk. Jeg kan for eksempel la en stor utviklingsplan gå igjen som et mønster. Finne det vakre i ting, sier Nistad.

Liker krager

Arkitekten er ikke spesielt opptatt av klær.

– Men jeg liker krager. Er kanskje litt røff i stilen. Og som mange arkitekter kler jeg meg i svart, og bruker bare slips når jeg må, sier Kosberg, som er spesielt svak for svart og hvitt.

– Mange sier: Det der er et typisk Kosberg-bygg. Men jeg vet ikke om de har noen spesielle kjennetegn. Bortsett fra dette med de geometriske figurene. Og at de ofte er driv-kvite, gjerne med en skarp signalfarge, sier Kosberg, som – i likhet med Trude Nistad – ikke har sansen for å gjøre det alle andre gjør. – Jeg er fan av skreddersøm. I dag er mange fasader like. Skråstilte vinduer og et virvar av linjeføringer.

Visning til våren

Trude Nistad forsikrer om at hun skal lage klær hvermansen kan gå med.

– Det blir hovedsaklig klær til dame. Nytt i år er at hele produksjonen produserer opp til visningen, og blir i salg umiddelbart. Noe produseres på verkstedet i Molde, men det meste på fabrikken i Litauen.

– Hva blir prisen på klærne?

– Det vil tiden vise; det kommer blant annet an på materialvalget.

– Er disse samarbeidskolleksjonene noe du tjener penger på?

– Ikke så mye. Jeg har en base som er ultra-kommers. Men så må jeg finne på noe mer kunstnerisk sprell innimellom, sier Trude Nistad, som på seks år er oppe i fem 100 prosent-stillinger i firmaet – og rundt 1,7 millioner kroner i omsetning (2015).

Visningen av Kosberg-kolleksjonen (som foreløpig er navnløs) planlegges til våren 2017. Og arkitektkontoret sponser seansen.

– Det er veldig hyggelig at Brunvoll slipper oss til. Nå håper vi at vi får plass til alle som vil komme!, sier Kjell Kosberg.