Førstkommende torsdag har underholdningsserien «Superbonden» premiere på NRK1.

Ti bønder fra hele landet skal konkurrere i kunnskap og ferdigheter knyttet til bondeyrket. En av disse er melkebonden Lisbeth Løken Magerøy fra Farstad.

– Jeg så en reklamesnutt på TV-en i desember i fjor, hvor NRK søkte bønder fra hele landet til å delta i et nytt program. Jeg ble fenget av det som ble sagt i reklamen, og sendte derfor inn en søknad, sier Magerøy til Rbnett.

– Ganske beskjeden

Melkebonden regnet med at hun ikke kom til å komme med, og glemte helt av at hun hadde søkt.

– På nyåret kontaktet de meg, og etter en lengre intervjuprosess ble jeg til slutt valgt ut som en av de ti deltakerne, sier Magerøy.

– Jeg er egentlig en ganske beskjeden person, og måtte virkelig gå ut av komfortsonen min. Men når jeg først har sagt ja til noe, så trekker jeg meg ikke. Da står jeg for det jeg har sagt, og gjør mitt beste, fortsetter hun.

Raskt tempo

I løpet av åtte episoder skal bøndene konkurrere både i lag- og individuelle konkurranser. Hver uke må den som gjør det dårligst i konkurransene reise heim, og til slutt står det en igjen som kan smykke seg med tittelen «Superbonden».

Bøndene, som kommer fra hele landet og representerer bredden i bondeyrket, bor og konkurrerer på Jæren.

– Det er veldig bra at bondeyrket blir vist fram på tv. Det skal samtidig sies at serien gjenspeiler ikke nøyaktig hvordan vi jobber i hverdagen. I serien konkurrerer vi, og da skal alt skje fort. Det er fokus på selve bondefaget, men selve tempoet er svært annerledes, sier Magerøy, som håper programmet vil fenge mange seere:

– Jeg håper at spesielt ungdommen får se hvor kjekt det er å være bonde, og at flere får lyst til å ta over familiegårder eller starte opp selv.

Bonde og heimesjukepleier

Magerøy, som har vært nominert til Dagrosprisen for godt dyrestell, har drevet garden på Hostad sammen med mannen siden 1991.

I tillegg til å være melkebonde, jobber hun også som heimesjukepleier i Fræna kommune.

– Innspillingen av serien var ferdig i juni. Det var veldig artig å være med.

«Et arbeidsjern»

Prosjektleder Halvard Haldorsen sier at dette er begrunnelsen for at Magerøy er med i serien:

«Lisbeth er et arbeidsjern og en sjøllært bonde med stor bredde i sin kunnskap. Lisbeth er en mild litt beskjeden type som uttaler stor varme og stolthet for yrket. Tidligere var hun redd dyr, men nå elsker hun å jobbe med dem. Hun representerer også de mange bønder som driver gard samtidig som de må ha biinntekt fra ekstra jobb. Når Lisbeth ikke jobber på garden jobber hun i heimesjukepleien i bygda for å spe på inntekten. Dette er hverdagen til mange norske bønder og lett å glemme når man snakker om yrkesgruppa.»

«Superbonden» går hver torsdager i åtte uker på NRK1 klokka 19.45.

Fra venstre: Anne Rebekka Kulseng-Hansen, Nils Ørjan Hamre, Erik Karlstad, May Britt Lode, Eline Røste Lunde, Arne Martin Gomnæs, Ragnvald Vaage, May Britt Lode, Magnus Grøtan Heggstad, Lisbeth Løken Magerøy og Hanne Veikåker. Programleder Heidi Marie Vestrheim foran. Foto: Ole Andreas Bø/NRK