– Jeg tror fascinasjonen kommer fra jeg så Grease. Det var den første filmen jeg så på kino, og den var helt «mind-blowing», sier Agnes Mjåseth (47).

Rød med prikker

Agnes og Jørund Alme (47) bor i Bjørnstjerne Bjørnsons veg i Molde. Utenfor ser huset ganske vanlig ut. Idet man tråkker inn i gangen møter man en iøynefallende vegg. Her er sko med hæler som ikke er for amatører, som har farger og mønstre som vil få 80-åringer til å sukke lengselsfullt mens de mimrer om dansefester, swing og jukebokser i ungdommen. 50-talls-skoene dekker hele veggen, stilt plassbesparende ut ved hjelp av vanlige oppheng festet på skrå.

– Jeg gleder meg til sesongen før jul. Det er jo ikke så mange anledninger til å bruke disse. Favoritten er de røde med hvite prikker, sier Agnes.

Musikalsk tiår

Men det var kjøkkenet vi skulle se på. Vi sveiper inn i stua og tar en rett høyre inn på kjøkkenet.

Og vips, er vi 70 år tilbake i tid. Buede kanter på kjøkkeninnredningen, knallrødt kjøleskap, gule og hvite fliser, colareklamer og små, fargerike gitarer som henger på en vegg dekorert med fargerik tapet. Og ja, 50-talls-ideen var Agnes´, men Jørund, som spiller i MUGS of Norway, tente på ideen tvert.

– Stilen appellerer til meg. 50-tallet er i så stor grad koplet til musikk, sjøl om denne stilen ikke speiler musikken vi spiller, sier Jørund.

Oppvaskmaskin

Huset er fra 1954, men kjøkkenet er ikke en gjenskaping av kjøkkenet fra byggeåret. Her var nemlig en tv-stue før. Kjøkkenet var der det i dag er et lite kontor.

– Jeg er glad i å lage mat, og holdt på å bli sprø av at det var så lite plass. Vi kikket litt på nett og bestemte oss for denne stilen, sier Agnes.

Kjøkkenet ble tegnet for tre år siden av Linda Margrete Leine Thinn.

– Vi er veldig fornøyd med linjene på skuffer og skap. Buene og glansen er veldig typisk 50-tallet. Det er masse benkeplass. Håndtakene på skap og skuffer fant vi nett. De er produsert av et firma i Birmingham, og kalles Chevron, inspirert av logoen på Chevrolet. Kjøleskap og oppvaskmaskin fikk vi bestilt på Elkjøp, sier paret.

– Oppvaskmaskin var ikke akkurat standardvare på 50-tallet?

– Hehe, nei.

Ruth 66

På gulvet er gule og hvite marmoleum linoleumsfliser.

– Materialet passer til tiden. Jeg orket ikke tanken på svart-hvitt-fliser. Det hadde blitt for voldsomt.

– Og tapeten er av en type til å bli glad av?

– Ja! Den hadde gått ut av produksjon, men vi fikk tak i en rest, sier paret.

– Hva med spisegruppen?

– Den fant vi i en butikk på Torshov som heter Ruth 66, og vi bestilte hele settet på nett. Alt er laget i USA, og det var en fantastisk følelse å pakke det opp. Stolene ligner på dem fra cafe-scenene i Grease, bortsett fra at de er blå, sier Agnes.

Like fornøyd

Reaksjonene fra folk som er i huset for første gang er som journalistens. Wow-effekten er høy.

– Jeg kan bare komme på én som synlig viste at det ikke falt i smak, smiler Agnes.

– Men risikerer dere ikke å bli lei?

– Nei. Jeg er like fornøyd hver gang jeg kommer inn her, sier Agnes.