Torsdag ettermiddag skal Vestnes kommunestyre komme med uttalelse til forslag til detaljreguleringsplan for E 39, undersjøisk kryssing av Romsdalsfjorden (Møreaksen).

Planutvalget i Vestnes går inn for godkjenning av det framlagte forslaget. I tillegg krever de at det blir innarbeidet en uttalelse som viser rekkefølgen og sikrer tilstrekkelig kollektivtilbud med buss og hurtigbåt før den nye tunnelforbindelsen blir åpnet.

Det innstillingen derimot ikke sier noe om, er krav til ny tilførselsveg til tunnelåpningen på Vik i Tomrefjord.

Dette er ennå på planstadiet, ingen ting er vedtatt eller finansiert. Også dette blir et milliardprosjekt.

– Uakseptabelt

Mange som bor langs fylkesveg 661 mellom Vestnes og Tomrefjord frykter at denne vegen i mange år vil bli brukt som tilførselsveg til Møreaksen før en ny veg eventuelt blir bygd.

Det ser Geir Stokkeland svart på. Han bor like ved vegen på Stokkeland i et hus som ble bygd i en tid da trafikkstøy ikke eksisterte.

Nå durer trafikken forbi. Målinger foretatt av Statens vegvesen i 2015 viser en døgntrafikk på 2780 biler. Når Møreaksen blir åpnet, blir ferja mellom Molde og Vestnes nedlagt; trafikken blir ledet om Møreaksen.

– Årsdøgnstrafikken mellom Remmem og Furneset er målt til 5.400 biler. Dersom det ikke blir bygd ny veg fra Digerneset på Sunnmøre til Møreaksen og all denne trafikken blir sendt inn på dagens veg mellom Vestnes og Tomrefjord, blir det uutholdelig for oss som bor her. Jeg roper nå varsku, kommunen må ta forbehold om at det blir ny vegløsning fra Digernes til Vik i Tomrefjord, sier Geir Stokkeland til Romsdals Budstikke.

– Ta forbehold

Vi møtte han heime like etter arbeidstid mandag. Trafikken er tett, fartsgrensa 80 km/t.

– Min bønn til Vestnes kommune er at de fletter inn et forbehold om at ny vegløsning må være på plass før de setter trafikk på Møreaksen. Kommunen må si noe om dette. De kan ikke sette vegvesenets interesser foran sin egen befolkning, sier Geir Stokkeland.

– Gjør som Molde

Frode Gjelstenli har også engasjert seg i saka. Han viser til at Molde kommune har satt krav om at ny gjennomfartsveg/tunnel i Molde må være på plass før trafikk fra Møreaksen settes på.

– Hvorfor skal vi ikke sette krav her i Vestnes? Jeg har følelsen av at Møreaksens hastverk om å bli bygd gir dårlig effekt og at mye informasjon rett og slett blir manglende, sier Frode Gjelstenli.

Det passerer nesten 3000 biler i døgnet forbi huset til Geir Stokkeland. Det kan fort bli mye mer. Foto: Olav Skjegstad
Eljana Ann Stokkeland tar skolebussen til Helland og må krysse den sterkt trafikkerte vegen om morgenen. Foto: Olav Skjegstad