En mann i 30-åra er dømt til fengsel i ett år og to måneder etter en alvorlig voldsepisode mot en kamerat og for å ha satt seg kraftig til motverge mot politiet. Mannen er også tidligere dømt flere ganger for voldsforbrytelser, trusler og narkotikaforbrytelser. Romsdal tingrett skriver i sin dom at mannen bør få fagkyndig hjelp under soningen og at straffen bør sones på institusjon dersom forholdene ligger til rette for det.

Livløs på kaia

Den første episoden med vold mot politi skjedde en fredag ettermiddag i juni. Politiet rykket ut til piren nedenfor MoldeTorget der de fikk melding om at det lå en livløs person. Flere vitner pekte ut moldemannen som gjerningsmann. Mannen var i ferd med å forlate stedet sammen med kjæresten da politiet ropte etter ham. Han reagerte ikke på dette, og da en av politimennene nådde ham igjen og tok ham inn mot politibilen, strittet han voldsomt imot. I basketaket prøvde mannen å sparke og slå politiet, og han fikk både klort og bitt den ene politimannen. Bittet var så hardt at politimannen blødde og måtte ta stivkrampesprøyte. Mannen spyttet også på politiet og sa han håpet at de ble smittet av hepatitt.

Moldemannen ropte ut alvorlige trusler mot politimennene.

Ble ikke trodd

Mannen forklarte i retten at han ikke hadde noe med den livløse personen å gjøre og at han ikke ville bli innblandet i noe bråk. Han sa at han ikke skjønte at det var politi som tok tak i ham, men dette ble han ikke trodd på i tingretten.

En septemberdag hadde han besøk av en venn hjemme hos seg der de røkte hasj og så film. Utpå ettermiddagen kom det til krangel, og moldemannen presset kameraten ned i sofaen og holdt en kniv mot brystet hans mens han truet med å drepe ham. Han hentet også en luftpistol med metallkuler og skjøt mot ansiktet til kameraten. Kameraten fikk et spark i siden slik at han falt ned i sofaen, og da satte moldemannen seg over ham og skjøt ham i hodet og nakken flere ganger.

Pirket ut fem kuler

Etterpå skjøt han også etter kameraten med pil og bue - uten å treffe. Den skadde mannen prøvde å flykte fra stedet, og han fikk et slag over ryggen med ei golfkølle før han kom seg ut. På sjukehuset pirket legen ut fem metallkuler fra skuddsår i ansiktet.

Moldemannen ble pågrepet samme dag. Politiet beslagla en air softgun, et gassdrevet luftvåpen, en plombert pistol, en pil og bue, samt flere kastekniver og et knokjern. Politiet tok også med seg en hasjplante og utstyr til hasjdyrking.

- I sjølforsvar

I retten forklarte mannen at han hadde handlet i sjølforsvar, men retten valgte å tro på den skadde mannen når det gjaldt hendelsesforløpet. Den tiltalte mannen hadde endret forklaring flere ganger.

I forbindelse at mannen ble satt i arresten etter hendelsen mot kameraten, kom det igjen til basketak mellom mannen og politifolk. Også her kom mannen med alvorlige trusler.

Nå er mannen dømt i Romsdal tingrett. Til fradrag fra den 14 måneder lange fengselsstraffen kommer 50 dager som mannen har vært i varetekt.

Illustrasjonsfoto: Erik Birkeland