De som mener høringsuttalelsen representerer en ny retning i Gjemnes kommunes sjukehuspolitikk, må se at forutsetningene nå er endret, mener Knut Sjømæling.

Ny situasjon

– Helse Møre og Romsdal har bedt om innspill til konseptrapporten. I denne fasen ser de på innholdet både i sjukehuset på Hjelset og i et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund. Gjemnes kommunes synspunkt har hele tida vært at vi går for ett felles sjukehus med alle funksjoner. Det gjør vi fortsatt. Men det har kommet et nytt element siden idéfaserapporten og vårt høringssvar for to år siden, sier Sjømæling og utdyper:

– Det som er nytt nå, er at statsråden har bestemt at det skal være et robust tilbud i Kristiansund. I tillegg er det bevilget 12 millioner kroner til et senter for helseinnovasjon og samhandling i Kristiansund. Dette er også nytt. Skal du lykkes med å få dette på plass må det knyttes et fagmiljø opp mot dette. Vår høringsuttalelse er et svar på hva statsråden og helseforetaket etterspør.

– Helse Møre og Romsdal har gått ut med fire alternativ de ønsker tilbakemelding på: Et DMS med eller uten dagkirurgi – enten i nytt bygg eller i eksisterende bygg. Uttalelsen vår er et svar på oppgava som er gitt.

Kommunestyret

Høringssvaret fra Gjemnes kommune ble behandlet i formannskapet 11. oktober og sendt til Helse Møre og Romsdal før fristen gikk ut 15. oktober. Sjømæling innrømmer at det beste hadde vært om kommunestyret hadde fått behandlet saka, men dette var det rett og slett ikke tid til, sier han.

– Hadde det vært lengre frist, hadde vi lagt det fram for kommunestyret for uttalelse. Jeg har forståelse for at de som ikke har bakgrunnen for uttalelsen vi har gitt kan ha merknader til dette.