De som skal bygge i Korsmyra i Bud skal vite at de sannelig ikke er de første som bosetter seg der.

– En av de største steinalderboplassene vi har gravd fram på flere år, sier NTNU-arkeolog.

Det har vært skrevet side opp og side ned om tomtefeltet Korsmyra i Bud. Det må være bortimot norsk rekord i tidsbruk på å få klarert og godkjent et boligfelt, men etter en ørkenvandring på minst ti år ser det nå endelig ut til at Fræna kommune faktisk kan begynne å opparbeide det etterlengta feltet.

Arkeolog Raymond Sauvage ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim kan fortelle om svært store og spennende funn i jorda der det snart skal komme ny bosetting. Utgravingene har en øvre kostnadsramme på 2,6 millioner kroner, som skal betales av Fræna kommune. Det er slik lova og systemet fungerer. De som skal «ta bort» et kulturminne må betale for at kunnskap og funn skal sikres for ettertida.

Stort oppbud

– Vi har gravd og gravd fra 8. august og fram til midten av oktober. På det meste var vi seks-sju arkeologer i full virksomhet i Bud. Det har vært en utrolig spennende faglig undersøkelse med omfattende funn. Faktisk opp mot 30 tusen enkeltfunn, sier Sauvage til Romsdals Budstikke.

30–40 centimeter under bakken i Korsmyra har man funnet en av de største steinalderboplasser som er gravd fram på flere år her i landet. Man antar at funnene stammer fra rundt 3000 år før Kristus. Det store materialet som er samlet inn skal nå analyseres grundigere i Trondheim.

Arkeologene har funnet tydelige spor etter en eller flere familier som har vært mer bofast, i stedet for nomadetilværelsen som var mer vanlig på den tida.

Bein og økser

– Her er tydelige spor etter huskonsentrasjon og bygninger. Her er bevart fiskebein, dyrebein, slakteavfall. Det kan være mulig å finne ut hvilke arter de jaktet på. Dette kan være en fangstboplass. Vi har funnet flere kilo med bein, pilespisser og økser i skifer, en elghodekniv og ekstremt mye annet. Det er rett og slett et omfattende funn som er gjort i Bud, fastslår Raymond Sauvage, som nå understreker at området er frigitt og klarert fra arkeologene.

Lokalpolitiker Kjell Arne Iversen (Sp) sier at han ikke er spesielt overrasket over at det har bodd folk i Bud også for lenge, lenge, lenge siden.

– Det skulle bare mangle om de ikke fant mye rart i jorda her. Bud har jo en eldgammel historie, det var riksmøte her i 1533, og Bud var den største plassen mellom Trondheim og Bergen. Det var andre tider da. Nå har det vært stillstand i mange år, ikke minst i påvente av Korsmyra. Jeg er bare så glad for at de nå er ferdig med det arkeologiske arbeidet. Nå forventer jeg at kommunen kommer i gang umiddelbart. Hele utviklinga i Bud har stoppet opp i altfor mange år, mener Kjell Arne Iversen.

Gunnstein Eidem i Fræna kommune opplyser til Romsdals Budstikke at det etter planen skal være byggeklare tomter i Korsmyrafeltet om nøyaktig ett år. En forventer oppstart av anleggsarbeid tidlig vinter 2017.

Byggetrinn én starter med sju eneboligtomter og to felt for konsentrert utbygging.

– Tomteprisen er ennå ikke fastsatt, denne avhenger av prisnivået på anbudskonkurransen for opparbeiding. Kostnaden for arkeologiske utgravinger fordeles på alle tomtene, vi forventer også at det må sprenges en del, sier Eidem.

Arkeologene Monica Svendsen og Michal Adamczyk i aksjon i Korsmyra. Foto: Raymond Sauvage