Hva har Pål Farstad til felles med Donald Trump? Eller Yvonne Wold og Else-May Botten til felles med Hillary Clinton? Alle stiller til valg, og ber om velgernes tillit.

Tre partier på samme dag, på samme tidspunkt og på samme hotell.

Lørdag 22. oktober er det duket for nominasjonsmøter i Arbeiderpartiet, SV og Venstre i Molde. Nominasjonsmøtene markerer for alvor starten på valgkampen foran stortingsvalget i september 2017. Det er nominasjonsmøtene som avgjøre hvilken kandidat partiet skal ha som sin fremste talskvinne/talsmann, og rekkefølgen på de øvrige kandidatene.

Ubestridt Venstre-topp

På forhånd er det kun ett parti der toppkandidaten er så ubestridt og i partiorganisasjonens øyne så plettfri at 1.-plassen er klar allerede. Pål Farstad (57) har ingen utfordrere. Farstad, som er fra Ålesund, og bosatt i Kristiansund, fikk stortingsplass i 2013 da Venstre i Møre og Romsdal fikk utjevningsmandat. Med erfaring fra fylkestinget og tre år på Stortinget har Farstad politisk erfaring ingen annen i Venstre er i nærheten av.

Venstre-nominasjonen vil antakelig mer handle om hvilke saker Venstre bør profilere seg på, enn om rekkefølgen på lista.

Vanlig med kampvotering

I fylkets største parti, Arbeiderpartiet, har det foran de to siste stortingsvalgene vært kampvoteringer; ikke om førsteplassen, men om plasser lenger ned på lista.

Nominasjonskomiteen innstiller på følgende: 1. Else-May Botten. 2. Fredric Holen Bjørdal. 3. Tove-Lise Torve. Identisk med valglista foran 2013-valget.

Så har det skjedd at Kristiansund Arbeiderparti tok dissens i nominasjonsnemnda, og ville ikke ha Else-May Botten på førsteplass, men Tove-Lise Torve.

Kristiansund ble stående alene om forslaget, ikke engang Torves heimkommune, Sunndal, mente det vil være en god idé å erstatte Botten med Torve.

Else-May Botten (43) har sju år bak seg på Stortinget, og har fått tillit i Arbeiderpartiets sentralstyre og som talsperson i næringsfraksjonen. Ingen annen Ap-politiker sitter nærmere maktsentrum i partiet enn Botten.

I Kristiansund har Botten blitt anklaget for ikke å være kristiansundsvennlig nok. Det kan derfor godt skje at utsendingene fra Kristiansund Ap finner en anledning til å komme med stikk til Botten. Men noen motkandidat blir neppe foreslått.

Roger Osen kan bli joker?

Heller ikke Fredric Holen Bjørdal på 2. plass blir utfordret av andre kandidater. Sannsynligvis står også Tove-Lise Torve stødig på 3.-plassen som regnes som partiets kampplass. I Ap-kretser ryktes det at det kan bli forsøkt fremmet en utfordrer til Torve – i så fall måtte et bli ordføreren på Smøla, Roger Osen. Da blir det en kamp mellom Indre Nordmøre og Ytre Nordmøre.

Nominasjonskomiteen i Ap har foreslått Ann Kristin Bryne fra Ålesund på 4. plass. Hun fikk mye av æren for at Ap gjorde et kjempevalg ved kommunevalget i fjor høst, da Eva Vinje Aurdal (Ap) ble ordfører. Mange i Ap ser Bryne som en politiker som kan håndtere større oppgaver.

Igjen kan det bli kamp om 4.-plassen, og igjen kan utfordreren bli Roger Osen. Både Bryne og Osen er medlemmer av Aps fylkesstyre.

Lenger ned på Ap-lista vil rangeringen kun ha symbolsk betydning.

Motkrefter i SV

SV kan bli partiet der de største konfrontasjonene kan utspille seg lørdag. En enstemmig nominasjonskomité har innstilt Yvonne Wold (39) er partiets eneste representant i fylkestinget. Nominasjonskomiteen anbefaler henne som 1.-kandidat til Stortinget også.

Men Yvonne Wold fra Rauma får ikke støtte fra lokallaget i nabokommunen Molde. Molde SV lanserer like godt sin egen liste, der 1. plassen går til Lise Karlsvik fra Kristiansund. Og på 2. plass har Molde SV foreslått Kim Thoresen Vestre. Forslaget innebærer kort og godt at Yvonne Wold vrakes.

Hva som i virkeligheten kommer til å utspille seg i møtesalene på Hotel Alexandra, er umulig å spå. I krig, kjærlighet og nominasjon kan som kjent alt skje.