Etter den fjerde brannen på ett år, valgte Nord-Troms tingrett å trosse lovens sterke anbefalinger om ikke å fengsle barn under 18 år.

Jenta som er siktet for brann i to Aleris-institusjoner i Molde i vår, ble denne måneden siktet for ytterligere to branner i Aleris-institusjoner i Nord-Norge.

Forrige uke ble 16-åringen framstilt for varetektsfengsling for to slike paragraf 355-branner, samt ett tilfelle av uforsiktig omgang med ild.

Det var natt til torsdag 7. oktober at en Aleris-institusjon i Mathisdalen i Alta brant ned til grunnen. Tre ansatte og jenta kom seg ut, og ble sendt til sjukehus for en sjekk.

Høg terskel

Ifølge straffeprosessloven skal nemlig personer under 18 år «ikke fengsles hvis det ikke er tvingende nødvendig».

To uker

Retten valgte å følge politiadvokatens anbefaling om varetektsfengsling på grunn av stor fare for nye branner.

Kjennelsen viser til sannsynslighetsovervekten for at jenta står bak de to alvorlige brannstiftelsene hun er siktet for i Alta, og at gjentakelsesfaren er til stede sjøl om jenta i en periode er til undersøkelse hos Ungdomspsykiatrisk seksjon (UPS) ved Universitetssykehuset i Tromsø.

I første omgang er hun fengslet for to uker ad gangen.

– Paradoks

– Barn i fengsel er ikke bra, og det er strenge vilkår for det. Når det er sagt, er det et paradoks at hun må fengsles når barnevernet ikke har et tilbud til henne, sier han til Romsdals Budstikke.

Han besøkte henne nylig i ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel i Bergen, og kan fortelle at hun etter forholdene har det greit.

Sakene i Molde avventer fortsatt en full judisiell observasjon.