Doosan har vist en imponerende langsiktighet og utholdenhet i sin satsing på dumperfabrikken i Elnesvågen, som trolig er unik i norsk næringslivssammenheng.

Doosan kjøpte i 2008 daværende Moxy for 440 millioner kroner. Siden har konsernet sprøytet inn flere hundre millioner kroner for å dekke opp underskudd og investere i nye maskiner og opprusting av produksjonsanlegget. Det har i realiteten blitt en helt ny fabrikk. Doosan har nå 108 ansatte i Elnesvågen.

– Vi har fått løfte fra morselskapet vårt om ytterligere kapitaltilførsel, hvis vi trenger det, sier styret i årsberetningen.

Underskudd 401 mill

Omsetningen til Doosan Infracore Norway AS sank fra 321 millioner kr i 2014 til 297 millioner kr i fjor. Driftsresultatet gikk i samme tidsrom fra minus 59 til minus 399 millioner kr, og resultat før skatt fra minus 102 til minus 401 millioner kr.

Når underskuddet ble større enn omsetningen, skyldes det at Doosan Infracore Norway foretok en avskrivning på bokført goodwill med 322,6 millioner kr, som ble belastet 2015-regnskapet. Goodwillavskrivningen sto således for størstedelen av underskuddet.

Forbedringer

Daglig leder Kihyuck Kim i Doosan Infracore Norway forteller at en i år har foretatt kapasitetstilpasninger i fabrikken.

– Sammen med økt effektivitet og kostnadsreduksjoner, ser vi store forbedringer i driften framover. Vi forventer at regnskapet for 2016 blir betydelig bedre enn våre historiske tall, sier Kihyuck Kim.

Han opplyser at Doosan solgte 114 dumpere i fjor, og forventer et liknende antall i år.

– Hvilke marked er størst?

– Det største markedet for vår type produkt er Nord-Amerika, sier Kihyuck Kim.

Globalt salgsnett

Doosans anleggsmaskindivisjon, som også produserer hjullastere og gravemaskiner, har et globalt salgsnett. Av årsberetningen til Doosan Infracore Norway, går det fram at det har tatt lengre tid enn ventet å få inn dumperne i det verdensomspennende salgsnettet.

– Betyr det at dere har slitt med å få inn dumperne i salgsnettet?

– Vi ser at vårt produkt er mer komplisert og dyrere enn resten av Doosans produktportefølje. Det har tatt lengre tid å lære opp forhandlere og utvikle markedsposisjonen for vårt produkt, enn vi tidligere forventet, sier Kihyuck Kim.

Nedgang

Doosan Infracores Norways styre sier i årsberetningen at selskapet, i likhet med tilsvarende produsenter av anleggsmaskiner og de fleste andre bransjer, har hatt en omsetningsreduksjon som følge av verdensomspennende nedgangstider for et par år siden.

Markedet har etter dette sakte og sikkert økt i volum, og det forventes å væra stabilt framover. Doosan-konsernet har iverksatt tiltak for å øke markedsandelen for rammestyrte dumpere i verden. dette forventer styret vil gi resultat og omsetningsvekst i 2017–2019.

Fakta: Doosan Infracore Norway AS

(Tall i mill. kr)

Driftsinntekter

2015: 297 2014: 321

Driftsresultat

2015: -399 2014: -57

Res. før skatt

2015: -402 2014: -102

Årsresultat

2015: -401 2014: -102

Doosan har foretatt store investeringer i dumperfabrikken i Elnesvågen, som framstår nærmest som ny. Foto: Kjell Langmyren