– Eksakt hvor sterk orkanen var vet vi ikke, fordi vindmålerne ble ødelagt. Men det er regnet ut at vindstyrken sannsynligvis var på 46 meter i sekundet på de mest utsatte stedene. Grensa for orkan går på 32,6. Og tilbake lå en landsdel i ruiner, sier Oddgeir Bruaset (71).

– Slått i bakken

Oddgeir Bruaset, programskaper og forfatter fra Måndalen, mannen bak «Der ingen skulle tru» og en rekke bøker og foredrag er aktuell med ny bok. I «Orkanen» møter NRK-veteranen 20 personer, de fleste fra Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, som ble svært hardt rammet da orkanen traff kysten natt til 1. januar 1992. Den gang laget Bruaset flere dokumentarprogram og en bok om orkanen.

– Jeg møtte mange mennesker som var ille ute. Slått i bakken. Store, staute mannfolk som gråt sine modige tårer over hus og bygninger som var ødelagt. Jeg har tenkt mye på hvordan stormen har preget dem i etterkant. På hvordan de har det i dag, sier Bruaset.

I dekning

Det måtte bli en ny bok, både med en time-for-time-skildring av hendelsene, og møter med folk som fikk kjenne naturkreftene på uønska nært hold. Blant dem var Jan Kåre Jørgensen i Fræna.

– Det skulle være eierskifte på garden på Sandblåst den dagen. Jan Kåre fikk litt av en start. Driftsbygningen sto i fare for å blåse ned, og på grunn av vindretningen risikerte bolighuset å bli bombardert av driftsbygningen. Han samlet alle i det eneste rommet uten vindu; entreen og loftstrappa. Og venta på det store braket. Broren, som bodde rett ved, skildra på telefon hvordan stormen herjet med driftsbygningen, Taket letta, fôr over bolighuset og landet på jordet, sier Bruaset.

I dag jobber Jan Kåre på supplybåt.

– Han har opplevd stormer og kjent på redsel for at skipet kan kantre. Men han sier at det ikke kan måle seg med redselen under nyttårsorkanen, sier Bruaset.

– Sitter i

Bruaset forteller at de aller fleste han har møtt har hatt tøffe tak i etterkant av orkanen. På samme måte som at «alle» vet hvor de var da Brå brakk staven, har «alle» i de utsatte områdene sterke minner om nyttårsorkanen. Bruaset tror ikke det er mulig å glemme.

– Noen har bedt om å få slippe å snakke om det. Så sterkt har det vært. Enkelte forteller at de føler seg utrygge under stormer. Minnene om orkanen sitter i, sier Bruaset.

To milliarder

Bruaset forteller at ødeleggelsene ble regnet ut til å være på to milliarder 1992-kroner.

– Det er vår tids største katastrofe målt i kroner og øre. Det gikk ikke menneskeliv, men indirekte gikk det nok liv. Det ble funnet en eldre mann liggende et steinkast fra huset sitt på Frei. Det kunne se ut som om han hadde flyktet i panikk. Men hva som hadde skjedd, om det var hjertet eller noe annet vet jeg ikke. I tillegg døde fem mennesker under rydding av orkanskog, sier Bruaset.

«Er dette virkelig?»

Bruaset ser for seg et helt annet scenario dersom orkanen hadde truffet noen timer tidligere.

– Folk feiret nyttår ... Det kunne endt mye verre, sier han.

– Hvor var du under orkanen?

– Jeg lå heime i min egen seng i Spjelkavik. Sov forbausende godt. Jeg våkna av at stormen reiv opp et vindu. Seinere på dagen var jeg ute og så på ødeleggelsene. «Er dette virkelig?», spurte jeg meg, sier Bruaset.

Klimaendringer

«Orkanen» utgis på Det Norske Samlaget og er i første omgang trykket i 4.000 eksemplar.

– Det er alltid spennende å se hvordan responsen blir. Den første boka solgte i 25-30.000 eksemplar. Jeg tror ikke det blir så mange denne gangen. Men jeg er spent på om folk er mettet på tragedier at de ikke orker.

– Klimaendringene fører til mer ekstremvær. Omhandles dette i boka?

– Ja. I sluttkapittelet har jeg et intervju med en klimaforsker. Han sier at klimaendringene fører til mer nedbør og ras, men at det på våre breddegrader ikke er noe som tilsier at det vil bli flere stormer enn før, sier Bruaset.

20. oktober kommer Bruaset til Plassen for å holde foredrag. Arrangementet er et samarbeid mellom Molde bibliotek og Det Norske Samlaget.

HVA: Orkanen – 25 år sidan 1. nyttårsdag 1992. Kåseri og bilder ved Oddgeir Bruaset

TID OG STED: Teatret Vårt på Plassen torsdag 20. oktober kl. 19.00. Gratis og åpent for alle.

Oddgeir Bruaset.