(GEIRANGER) – Dette bildet forsterker seg år for år. Strømmen av folk som pendler til jobb i Molde, øker og øker, sier fylkesplansjef Ole Helge Haugen til Romsdals Budstikke.

Molde ligger på topp i Møre og Romsdal når det gjelder å ha mange arbeidsplasser i forhold til byens befolkning. Mens flere av Moldes omlandskommuner sliter med å skape nye arbeidsplasser, flommer Molde over av arbeidsplasser, og er helt avhengig av omlandskommunene for å skaffe nok arbeidskraft.

Høy arbeidsplassdekning

– Vi bruker et begrep som heter arbeidsplassdekning. Tallet forteller hvor mange arbeidsplasser kommunen har i forhold til egne innbyggere. Molde har 125,2 prosent arbeidsplassdekning. 17.189 personer har Molde som arbeidssted. Bildet som tegner seg av Molde som motoren i regionen, har bare forsterket seg år for år, sier fylkesplansjef Ole Helge Haugen til Romsdals Budstikke.

Haugen legger nå fram tallene for 2016.

Slik er arbeidsplassdekningen i Romsdals Budstikkes kommuner:

Molde: 125,2 prosent.

Sandøy: 100 prosent.

Rauma: 90,9 prosent.

Vestnes: 87,6 prosent.

Midsund: 87,3 prosent.

Aukra: 85,5 prosent.

Fræna: 69,3 prosent.

Eide: 68,1 proseent.

Gjemnes: 64,0 prosent.

Nesset: 59,6 prosent.

En strøm av pendlere

– Tallene viser at Molde utløser en strøm av pendlere til byen. Satt på spissen: Alle veger fører på en måte til Molde, når det gjelder romsdalsregionen med Eide og Gjemnes, sier Ole Helge Haugen.

– Hvordan forklarer du Moldes vekst i arbeidsplasser?

– Ormen Lange-utbyggingen har vært ekstremt suksessfull for Molde, både i anleggsperioden og i driftsperioden. Flere virksomheter trakk veksler på kompetansemiljøet i Molde, og etablerte seg der.

– Får Molde oppleve et tilsvarende oppsving når for eksempel Møreaksen bygges?

– Forskjellen mellom Ormen Lange og Møreaksen er at Møreaksen er et tidsbegrenset anlegg, Ormen-anlegget er i kontinuerlig drift. Hvis næringslivet i Molde er smart, orienterer de seg mot næringslivet i lesund nå. Enkelte bedrifter har allerede begynt denne orienteringen, andre er mer tilbakeholdne. Ålesund har kvaliteter Molde ikke har; NTNU og Norsk Maritimt Kompetansesenter. Når Møreaksen kommer, vil den knytte næringslivet tettere sammen. Molde har alt å tjene på å bygge opp under kompetansemljøet i Ålesund,. Ålesund å sin side er klar over hvike sterke sider Moldes næringsliv har, og det unike industrimiljøet på Åndalsnes.sier Ole Helge Haugen.

– Hvordan klarer Moldes omlandskommuner seg?

– De ser ut til å klare seg godt, også som bokommuner. Problemet er at kommunene hver for seg planlegger hvorda arealene skal brukes.Det planlegges boligfelt i en sirkel rundt Molde. Så skal man lage et velfungerende kollektivtilbud, det er ikke enkelt. Skal man få til ytterligere vekst, må plaleggingen av arealbruken samordne, for eksempel når det gjelder hvor kjpesenter skal ligge, sier plansjefen.