Det er rektor Tom Grunde Malme ved Haukås skole i Elnesvågen som sier dette. Mandag vedtok kommunestyret «ja takk til alt sammen», altså at Jendem og Sylte skoler bygges ut som vedtatt – og at det skal bygges en helt ny Haukås skole. Til sammen en skolesatsing til over 250 millioner kroner.

«Planleggingen av en ny Haukås skole skal starte umiddelbart for å ferdigstilles så raskt som mulig», heter det i vedtaket. Men på Haukås skole var det ingen kakefeiring tirsdag.

Ingen garantier

– Vedtaket er helt klart positivt, men det gir ingen garantier. Et vedtak kan fort bli endret i fellesnemnda for Eide og Fræna, for en helt ny Haukås skole var ikke med i regnestykket da de to kommunene forhandlet om sammenslåing. Vi må bare avvente. Vi vet heller ikke noe om tidshorisonten. Blir det ny skole om fem år? Om ti år? Og hvor skal den bygges? Det er mange store og uavklarte spørsmål, fastslår rektor Malme.

Alternativene slik han ser det er å bygge helt ny skole på dagens tomt, eller å finne ei annen sentrumsnær tomt. Hvis vedtaket ikke skulle bli oppfulgt er det også en mulighet for at dagens skole vil bli renovert, tror rektor.

– Det er ingen tvil om at Haukås skole ikke lenger holder mål. Den største utfordringen er plassmangelen. Per i dag er det 249 elever og 38 ansatte her, om to år øker elevtallet til 300, sier Tom Grunde Malme.

– Skolen er allerede sprengt som den er. Det er ikke plass til flere elever, sier kontaktlærer Nina Gjendem.

Elendig tilstand

– Hovedutfordring nummer to er  at bygningene er uegnet i forhold til universell utforming. Bygges generelle tilstand er også altfor dårlig. Det eldste bygget siger og det er sprekker i veggene. Som tilstandsrapporten viser er dette en skole som fullstendig er gått ut på dato. Det vil kreves mange midlertidige løsninger fram til en ny skole forhåpentligvis står klar, fastslår Tom Grunde Malme.

Romsdals Budstikke møtte rektor, inspektør Sissel Lyngstad og kontaktlærerne Nina Gjendem og Even Jensen i skolegården tirsdag ettermiddag. Alle krysser fingrene for at det er realisme i vedtaket. Og de håper at den nye skolen blir bygd et annet sted i sentrum, gjerne nær de nye boligfeltene i Dalelia.

Mer skjermet

– Det er der barnefamiliene bor. Der er det mulighet til å bygge skole på ei mer skjermet tomt. Det er også et tryggere alternativ trafikkmessig enn dagens skoletomt.

Ordfører Tove Henøen (Sp) tror egentlig at skoleledelsen bare kan spise kake og senke skuldrene.

– Jeg tror ikke de har noe å frykte. Vedtaket står seg, og som jeg har sagt tidligere så er jeg sikker på at også fellesnemda støtter dette.

Kommunestyret vedtok i går at planleggingen av ny Haukås skole skal starte umiddelbart. Så snart vi har et konkret forslag til nybygg, så legges dette frem for fellesnemda. I vedtaket står det også at rådmannen skal legge frem en plan for en forsvarlig drift av Haukås skole frem til ferdigstillelse. Jeg forventer at dette arbeidet blir satt igang nå.