– Vikingene» på NRK er en herlig serie. Mye fin humor. Vi kjenner mange av statistene der, og de må ha det utrolig gøy, sier Arve Yndestad, høvding og leder for Møre Frie Vikingar.

(Flere bilder i karusell øverst i saka)

I motsetning til komiserien på fjernsyn tar Møre Frie Vikingar vikingetiden på dypeste alvor, og har som mål å spre et realistisk bilde av tidsepoken. I helga slo høvding Yndestad og hans undersåtter leir på Gjermundnes på Vestnes. Her ble tida skrudd drøyt tusen år tilbake, så bokstavelig som mulig. Fra klesdrakter til håndverk, mat og en ikke minst god del realistisk slåssing og berserkgang vikingene imellom.

Lav-vold

– Det er lav-vold. Noen blåmerker blir det, men sjelden mer enn det. Og det er slett ikke det viktigste vi driver med. Men det var en del av vikingekulturen, det også, sier Yndestad.

Møre Frie Vikingar ble stiftet i 2007 og har som formål å spre kunnskap om nordeuropeiske historie, spesielt nordisk jernalder og vikingetiden.

– Vi ønsker å øke medlemmenes kunnskaper om alle sider ved dagligliv i nordisk vikingetid, som håndverk, kultur og folketro, musikk, mattradisjoner, idrett og våpenbruk. Vi har slike Viking-marked noen ganger i året, og driver også formidling av vikinghistorien på andre måter.

– Seriøse greier dette?

– Det er veldig seriøst. Det må vi være, om vi skal ha troverdighet og bli respektert av andre. Og vi er helt uten religiøs eller politisk tilknytning. Vi møtes jevnlig på forskjellige steder å arbeider med utstyr, prøver ut redskap og sprer informasjon til hverandre, sier Yndestad, og forteller at medlemmene kommer fra hele Møre og Romsdal, og teller et femtitalls stykker. De er i alle aldre, og med helt forskjellige bakgrunner.

– Felles er at vi alle har en sterk interesse for nordisk jernalder og norsk vikingetid.

– Hva er det som fascinerer sånn med vikingene?

– Det er en grunnleggende og veldig viktig del av vår historie. En spennende og mangfoldig tidsperiode, sier Yndestad som i sitt sivile liv er utdannet kunsthåndverker og arbeider som formidler ved Sunnmøre Museum.

Opptaksprøver

Det er ikke bare enkelt å bli viking i våre dager. For å bli medlem av Møre Frie Vikingar må gjennom opptaksprøver, og vise at man behersker grunnleggende ting som å kunne sy, spikke seg et fat og en kopp, og slike ting. I vikingsamfunnet var man lite verdt om man ikke kunne bidra med noe. I seks måneder går man derfor en prøvetid som «byrding», før man eventuelt blir tatt opp som fullverdig medlem – såkalt fri viking. Birgit Fagerli fra Brattvåg er byrding.

– Hvorfor vil du bli viking?

– Det er mange grunner. Nye utfordringer, det er spennende og det er en viktig periode i historien som jeg – i likhet med mange andre – ikke vet noe særlig om. Og det er miljøvern, å bruke alt, nytte ressursene fult ut, sier Fagerli, som nå arbeider med å spikke et fat som skal bedømmes under opptaksprøven.

Sover i langhus

Noen går mer inn i vikingrollen enn andre. «Læremeister» Edvard Røkkum fra Meisingseth har de siste åra levd mer eller mindre som en viking døgnet rundt.

– Jeg sover i langhus, det har vært minus 16 grader på det kaldeste. Både jeg og kona gjør det, og vi har ikke vært sjuke siden vi startet med det. Det er en livsstil. Jeg bruker ikke tid på tv eller internett, det tar for mye tid. Å formidle kunnskap om vikingetiden til kommende generasjoner er mye viktigere, sier Røkkum mens han viser hvordan man gjør opp ild uten fyrstikker.

– Kan du ikke det så fryser du i hjel. Så enkelt er det.

Brer seg

Siden oppstarten har medlemstallet i Møre Frie Vikingar økt jevnt og trutt. Og Yndestad merker en stigende interesse for vikingetiden også langt utenfor Møre.

– Dette er en bevegelse som bare vokser. Og ikke bare i Norge. I Sverige og Danmark og i Russland, Polen i hele Europa egentlig. Også i USA og Australia er det et veldig stigene de interesse for vikingetiden.

– Hva kan det komme av?

– Det er vanskelig å si. Men folk vender kanskje blikket tilbake i tida for å forstå samfunnet vårt. Man søker det opprinnelige og ekte, og ønsker å forstå sin fortid bedre.