Avgjørelsen om å bygge Nordøyvegen faller i fylkestinget i desember. Men fram til da er det ulike oppfatninger mellom fylkesutvalgets medlemmer og fylkesrådmannen hva som skal legges vekt på av kostnader rundt Nordøyvegen.

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik vil legge fram oversikten over alle kostnader Nordøyvegen fører med seg, for eksempel om det skal legges inn kostnader til rehabilitering av de tre undersjøiske tunnelene på Nordøyvegen, og at kostnadene for kollektivtilbudet til Nordøyane også hører med.

Sve reagerte

Guttelvik redegjorde i fylkesutvalgets møte mandag kveld at han er forpliktet til å legge fram konsekvensene ved å bygge Nordøyvegen.

– Fylkestinget kan vedta å betale ned lån for Nordøyvegen over 40 år. Fylkeskommunen må forholde seg til at samlet avdragstid ikke vil være mer enn 30 år. Det innebærer at når andre lån må betales ned over kortere tid, vil det ha økonomisk konsekvenser for fylkeskommunen, sa han.

Fylkesrådmannens signal om at annet enn de rene investeringskostnadene legges inn i Nordøyvegen, fikk lederen av plannemnda for samferdselssaker, Frank Sve (Frp), til å reagere.

–Jeg blir provosert. Hvis vi skal ha omkamp på omkamp på omkamp, er jeg ikke med lenger. Nå må vi manne oss opp og bygge Nordøyvegen. Det er ikke noe prosjekt som er så grundig utredet som Nordøyvegen. Da Torgeir Dahl fikk millioner til å bygge ny videregående skole i Molde, la vi ikke inn kostnader til buss-skyss i prosjektet. Nå må vi slutte med dette, sa Frank Sve.

– Har plikt til å utrede

Fylkesrådmann Guttelvik svarte at vedlikeholdskostnadene vil påløpe uansett om de legges inn i prosjektet Nordøyvegen eller ikke.

–Det er mulig enkelte representanter ikke liker det, men administrasjonen har plikt til å utrede hva som blir de totale konsekvensene av Nordøyvegen, sa Guttelvik.

Frank Sve gjentok at når politikerne har vedtatt at vedlikeholdskostnader og kostnader til busstilbudet til Nordøyane, ikke skal være med i Nordøyvegen-prosjektet, skal de ikke være med.

– Hvor mye mer skal fylkesadministrasjonen utrede om Nordøyvegen? Vi politikere er enda tryggere enn vi har vært på at dette prosjektet er bunnsolid, sier Sve.

Vedtok forslag

I fylkesutvalget ble et tverrpolitisk forslag lagt fra av Kristin Sørheim (Sp) på vegne av Senterpartiet, Høyre, KrF, Venstre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vedtatt.

Forslaget innebærer at fylkesrådmannen skal legge fram en økonomisk analyse til fylkestinget i desember om Nordøyvegen, risikoen og kontantstrømmen.

– Det er viktig at vi nå ikke får enda ett års utsettelse av Nordøyvegen, sa Kristin Sørheim.