– Jeg har sjøl vært eiendomsutvikler i 20 år, men hva i all verden er det dere tenker på? Etter neste valg sitter de på bakerste benk lenger framme, skal det være slik, langet MDG-topp Ola Sønderland ut fra talerstolen til forsvar for bevaring av hele friområde på Bjørset.

Da ny kommunedelplan for Molde 2040 ble endelig vedtatt i kommunestyret torsdag, skapte friområdet på Bjørsetsaga som ventet mest debatt.

Økt behov

Borgerlisten foreslo å vente med en omregulering for å undersøke finansiering av friområdet, vegløsninger og å se an befolkningsveksten i bydelen.

– Vi er ikke framtidsrettet nok hvis vi tar av friområdet på Bjørsetsaga nå. Befolkningsveksten i framtida, spesielt på Lundavang, vil bli så stor, at behovet er der. Gode friområder skal man kunne gå til, skal de brukes, påpekte Terje Tovan (BOR).

– For langt

Sp ga sin fulle støtte.

– Ja, vi ønsker ei utvikling av område. Det har vært båndlagt lenge nok. Vi vil støtte at hele skal være et friområde, et nærområde folk kan gå til. Kringstadbukta er ikke et nærområde for Lundavang og Bjørset, sa Gerda Tolaas (Sp) til Gerd Marit Langøys (H) kommentar i formannskapet om at Kringstadbukta er et godt friområde for bydelen.

Langøy understreket igjen at løsningen med en 50-50-deling mellom boliger og friområde er god utvikling av området.

– Alle skal kunne gå langs sjøkanten. Kommunen må følge tett opp slik at det blir utformet slik at man kan ferdes greit og naturlig der, sa H-gruppelederen.

Parti-pisk

MDG mente politikerne ville gjøre uopprettelig skade på strandlinja i Molde.

– Byen «vant» sjukehuset, som vil gi store muligheter på Lundavang. Og så skal man bruke opp siste rest av friområde her? Molde kommune har jo allerede brukt opp strandlinja ved å bygge Moldebadet og stadion. Dette er alvorlig. Tenk dere om, sa Ola Sønderland.

SVs Thor Nagell appellerte til framtidige generasjoner:

– Vil vi at barn og barnebarn skal se tilbake på denne kvelden i 2016 og spørre «hva i all verden tenkte dere?». Dette kan ikke reverseres. Min sterke oppfordring går til H. Ap og V om at det er takhøgde til å stemme etter samvittighet, ikke partipisk, sa Nagell, til lett «fnysing» fra høgre side i rådhussalen.

Investor-støtte?

SV-vara Bjørn Jacobsen ga Planor støtte i at det er lurt å kjøpe områder for å investere på sikt, men spurte Høyre om det er slik i Molde at investorer bare kan kjøpe friområder og vente på en omregulering til bolig.

– Det handler ikke om å støtte Planor, men om en god løsning for hele området, understreket Gerd Marit Langøy (H).

Langt fram

Ifølge Planor blir det ingen bygging med det første:

– Eiendomsforholdet er ikke avklart for hele området. Dessuten vil tida det tar å regulere området i stor grad avhenge av kommunen også. Vi har ikke tegnet noe for akkurat dette området ennå, sier daglig leder Bernt Ove Vågsæter til Romsdals Budstikke om området som nå er avsatt til boliger de neste ti åra.

Planors tegning av en full utbygging av hele området var kun et innspill i en tidlig idéfase, opplyser Vågsæter.

Bjørset Vel fikk ikke gjennomslag for å beholde hele friområdet ved sjøen. Planor, som eier store deler av tomta og i dag bruker den til industri, får bygge boliger fra huset til venstre og vestover. Delinga vil gå i Bjørsetaléen. Foto: Kjell Langmyren
I tillegg til administrasjonen, møtte flere utbyggere og aktive stemmer i debatten om friområdet på Bjørsetsaga opp på kommunestyremøtet torsdag kveld. Foto: Sigrun Lossius Meisingset