Stadion. Kampdag. Flomlysene lyser opp den mørkeblå kveldshimmelen. Publikum finner plassene sine, tv-kanalene gjør seg klar til sending. Kveldens kamp skal kringkastes til fotballinteresserte i de tusen hjem. Vestnes idrettspark. Kampdag. Tingvoll har kommet på besøk. Kveldens poeng er livsviktige, skal Vestnes Varfjell overleve i 4. divisjon. De gule flomlysene kaster et oransje skjær over kunstgressbana. Publikum setter seg på tribunen som for lengst har sett sine beste dager. På øverste rad gjør Asbjørn Vik seg klar til opptak. Bak tribunen står en liten bu. Der skulle filmingen foregå når det var uvær, men noen har satt en spiker i låsen. Det er umulig å komme seg inn.

– Heldigvis er jeg glad i frisk luft. Regner deg, har jeg regnponcho til både kameraet og meg sjøl, sier han. For Vik er det filming som er lidenskap, fotballklubben favorittmotivet. I løpet av elleve år har det blitt 2000 videoer fra kampene til Vestnes Varfjell. Alle videoene legges fortløpende ut på klubbens prisbelønte hjemmeside.

Blod på tann

Det var sønnens målteft som for alvor sparket i gang filminteressen. I 2005 var far og sønn Oddne på Dana Cup. Sønnen kom innpå og skåret fem mål.

Lys, kamera, action: Asbjørn Vik har filmet Vestnes Varfjell sine kamper til og fra i 11 år. Han har investert i flere kamera, og er opptatt av at tilhengere i ulike deler av landet får muligheten til å se favorittlaget i aksjon. Sjøl er han lidenskapelig opptatt av å filme, og bruker mye av fritida si til det. Når han blir pensjonist skal han trappe opp ytterligere. Foto: Pernille Huseby

– Jeg hadde med meg kamera og filmet kampen. Jeg la videoen rett ut på Youtube, og foreldre som ikke hadde anledning til å reise til Danmark, fikk se kampen. Det var en sensasjon, sier han. Filmen ble seinere lagt ut på hjemmesidene til klubben, og «kanalen» Varfjell-tv så dagens lys. I 2007 kom Molde 2 på besøk med halve A-laget. Vik var på plass med kameraet. Vestnes Varfjell vant kampen, og etter det fikk han blod på tann. Varfjell-tv startet opp for fullt. Denne sesongen hadde Vik som målsetting å filme alle målene til klubben. Han var på alle heime- og bortekamper. I Kristiansund hadde TKTV fått nyss i den ivrige kameramannen. Reporteren trodde Vik hadde sluttet å filme under intervjuet, men den gang ei. Midt under intervjuet skåret Vestnes Varfjell.

– Det var så vidt de fikk til å intervjue meg. Jeg var så opptatt av å filme målet. Intervjuet kom på Fotballxtra, forteller han.

Ei god blanding

Vik har bodd på Vestnes siden 1977, og ble kjent med klubben da flere av barna hans ikledde seg den mørkeblå drakta. Han beskriver seg sjøl som en asosial einstøing som liker å lese bøker.

– Filmingen er bra for meg. Den gjør at jeg drar meg sjøl ut, og treffer mange hyggelige folk. Derfor kan jeg aldri slutte med det. Jeg får også gode tilbakemeldinger, sier han. Innsatsen for Varfjell-tv har kåret Vik til årets ildsjel. Det er han veldig stolt av, men prisen, den ligger i en skuff. Drivkrafta hans er en blanding av interessen for film og fotball.

– Når du først har filmet en kamp, så blir det raskt slik at du drar på flere. Du er med på å lage en slags minnebok for Vestnes Varfjell, sier han. Vik har blitt godt kjent med både spillere, trenere og lagledere. Han er spent på om klubben klarer å holde seg i 4. divisjon.

– Det er en flott klubb, og jeg håper vi klarer å berge oss, sier han. Vestnes Varfjell bryter seg fram, og ballen havner i mål. Publikum reiser seg og jubler.

– Ja vel, Tommy ga ei fin pasning te'n Elling. 1–0 til hjemmelaget, roper speakeren.

– Det er trivelig når de vinner, sier Vik.

Erfaren reporter

Videoene til Vik er populære blant spillere, trenere og dommere.

– De liker å se seg sjøl i aksjon. Da kan de luke ut eventuelle feil, sier han. Vik har også arbeidet som reporter før og etter kamp.

– Da Bernt Hulsker spilte mot Tomrefjord i 5. divisjon var det lille meg som fikk intervjue han. Det var kjekt. Jeg har også snakka med spillere og trenere. En gang sto jeg og intervjua A-lagstrener Alexander Connor på ferja med mobiltelefonen min, sier han. Vik forteller at intervjuteknikken ikke bestandig har vært den beste. Men en gang fikk han et godt tips fra Magne Hoseth.

– Jeg hadde skrevet alle spørsmålene mine på en lapp, og leste de opp i kronologisk rekkefølge. En, to, tre. Hoseth tok fra meg lappen, og sa:

– Vi skal bare prate sammen, du trenger ikke lappen. Da ble det mye bedre, sier han.

En ressurs

A-lagstrener Alexander Connor mener klubben er i en særstilling.

– Asbjørn er en fantastisk fyr. Han stiller opp uansett, og gir du han kaffe og vafler sitter han stille og filmer i 90 minutt. Så går han hjem, laster opp filmen, og drar på seinvakt. Han er en unik ressurs for oss, sier han. Connor var bortreist under Tingvoll-kampen, og da nøt han godt av Viks filmopptak.

– Jeg analyserte kampen og fikk skrevet notat til bruk på trening, sier han. En periode sendte Vik direkte fra lagets kamper, slik at tilhengere rundt om i landet skulle få følge med. Sjøl om internettilkoplingen var dårlig, og kampen ble sendt med 15 minutters forsinkelse. Connor forteller at Vik hele tida forsøker å fornye seg.

– Han går inn i garderoben etter kamp og intervjuer spillere. Han snakker med dommeren, publikum. En gang insisterte han på å intervjue meg på skotsk, slik at vi skulle få et internasjonalt preg på sendingen, sier Connor, som har røtter i Skottland. Treneren skulle likevel ønske at de største tapene ikke lå på nettet.

– Nå har det ikke gått fryktelig bra hittil i år. Vi har et bra lag, men har hatt en trasig sesongoppkjøring. Vi har heller ikke klart å avgjøre jevne kamper. Etter sommeren har vi fått hentet inn en del forsterkninger, så vi satser på at det ordner seg, sier han.

– Kanskje Asbjørn kun kan legge ut seirene våre, så kan han si at det skjedde noe galt med filmingen når vi taper, humrer Connor. Før Youtube gjorde all verdens videoer tilgjengelig, kom Vestnes Varfjells kamper på kassett og dvd. Connor har to fulle bæreposer.

– På mystisk vis fant alltid den nyeste dvd-en fra helgas kamp vegen til kontorpulten min. Hver mandagsmorgen da jeg kom på jobb, lå den der, sier han.

Trappe opp

Vik jobber for tida som nattevakt i kommunen, men om to år skal han pensjonere seg.

– Da skal jeg trappe opp og jobbe enda mer med video, sier han. Vik har jobbet fire år frilans for TKTV, og dekker mye av kulturlivet i Vestnes. Han er blant annet fast fotograf for musikkens venner. Etter at han fikk flere oppdrag, har han investert i ulike kamera. Det er en dyr hobby.

– Men jeg kunne ikke tenke meg noe bedre å bruke penger på. Filmingen gir meg et skikkelig «kick», sier han.

– Men nå må vi avslutte intervjuet og være stille, for nå skal jeg filme andre omgang.