Tirsdag vedtok Molde formannskap å selge Møretun og Moldelivegen 45 til Møre og Romsdal Boligbyggelag. Begge byggene på eiendommene har stått tom lenge. Nå ønsker MOBO å erstatte det gamle asylmottaket med et nytt leilighetskompleks.

– Det er vanskelig å si et eksakt antall, men jeg vil anslå at vi vil kunne bygge rundt 15 til 17 leiligheter, sier direktør Rolf Eidsæter til Romsdals Budstikke.

Formannskapets innstilling ble enstemmig vedtatt. Saka skal opp i kommunestyremøtet torsdag 6. oktober.

Ville rive for ti år siden

Allerede i 2006 inngikk Molde kommune ved Molde Utleieboliger KF og MOBO en skriftlig avtale om at sistnevnte skulle kjøpe eiendommen for 5 millioner kroner.

– Vi ønsket å lage et borettslag allerede da. MOBO utviklet et prosjekt med 14 leiligheter, men det ble ikke stort nok forhåndssalg til at prosjektet kunne realiseres. Samtidig fikk Molde kommune bruk for eksisterende bygg til drift av asylmottak, og salg til MOBO ble satt på vent. Prosjektet ble derfor lagt på is, sier Eidsæter.

Svært dårlig stand

I 2014 ble mottaket avviklet, da det ikke oppfylte Utlendingsdirektoratets krav. UDI krever at bygningen må fullsprinkles dersom det skal kunne brukes til utleie. Det vil medføre krav om tilpasning, som i praksis betyr totalrenovering. Et slikt prosjekt kan grovt anslått ha en prislapp 25 millioner kroner, heter det i sakspapirene.

For ti år siden ble bygget ansett for å være uhensiktsmessig og i for dårlig bygningsteknisk forfatning til å kunne benyttes som kommunal utleiebolig. I dag har det omfattende fuktskader og vanngjennomtrenging flere steder, og deler av taket har vært tildekket av presenning for å holde vannet ute. I sakspapirene heter det at brannvesenet beskriver bygningen som en brannfelle.

– Bygningsmassen er i svært dårlig stand. Den er laget i halvetasjer, og er eksempelvis ikke tilrettelagt for handikappete. Vi blir derfor nødt til å rive alt, sier Eidsæter.

Tok opp tråden

Det var Molde Eiendom KF som nå tok initiativ til å gjennomføre salget slik det opprinnelig ble avtalt i 2006.

– Det er naturlig å ta utgangspunkt i plantegningene vi jobbet med forrige gang når vi nå sannsynligvis skal begynne planleggingen igjen. Slik situasjonen er nå satser vi på å kunne realisere håpet om et borettslag i Moldelivegen 45, sier Eidsæter.

Sikter mot ung målgruppe

I avtalen heter det at Molde Utleieboliger KF har rett til å kjøpe inntil 30 prosent av leilighetene.

– Jeg tror det kan ligge gode muligheter i eiendommen. Bygget ligger sentralt til, og vil bestå av mindre leiligheter. Disse vil finansieres av innskudd og felleslån, og er kanskje mest interessant for de yngre på boligmarkedet, sier Eidsæter. Han ser for seg å begynne arbeidet så snart saka blir godkjent i kommunestyremøtet:

– Prosjektet kommer ikke til å bli liggende, men av erfaring vet jeg at planlegging og godkjenning ofte tar lang tid. Vi håper likevel å få på plass det meste i løpet av neste år.