Sandøy-ordføreren føler seg trygg på fylkesmannens vurderinger. Han er langt mer usikker på hva hans egen partileder egentlig mener om kommunereformen.

– Jonas Gahr Støre bør være tydelig. Jeg har ikke bare forstått det slik at han vil stoppe reformarbeidet om Arbeiderpartiet kommer til makta. Slik jeg forstår det, mener han at kommuner som blir tvunget sammen, skal stå fritt til å bryte ut av ekteskapet. Dette er uttalelser som ikke henger på greip, mener ordfører Oddvar Myklebust (Ap).

Støre lovte i Arbeiderpartiets landsstyremøte sist uke å stoppe den kommunereformen som han i sommer sa partiet var for. Han ville definere sin egen reform.

Blir lurt

– Hvorfor skulle mange kommuner da føle seg tvunget til å slå seg sammen med andre? I Sandøy fikk vi beskjed om at vi var for små til å bestå som egen kommune, og vi har nok verken befolkningsgrunnlag eller økonomi til det. Men utspillet fra Støre er merkelig, kanskje ville vi fått et annet vedtak om han kom med dette tidligere, sier hans partikollega fra Sandøy.

Ryddig kar

Myklebust tror ikke på de store bomber når fylkesmann Lodve Solholm på mandag skal legge fram sin innstilling i arbeidet med kommunereformen. Men usikkerhet er det, og noen overraskelser kan det bli.

– Geografisk ligger Haram midt mellom Sandøy, Skodje og Ålesund, som har besluttet å slå seg sammen. Jeg tror i det minst at Haram blir oppfordret til å fatte vedtak før nyttår om å bli med på laget.

Aukra med

Møre og Romsdal er fullt av småkommuner. Og Sandøy-ordføreren er spent på hva som skjer med tre av de aller minste – Ørskog, Stordal og Norddal. Gjemnes er en tilsvarende kommune som vil stå alene, der kan det skje ei endring.

– Jeg tror heller ikke Aukra skal føle seg trygge, sjøl om de har mye penger. De har riktignok vært flinke til å dele med andre, men penger er ikke et argument for at fylkesmannen ikke anbefaler dem til å slå seg sammen med Molde eller andre, mener Myklebust.

Grensejustering

Det som har skapt strid i Sandøy, er søknaden om grensejustering fra Ona, Orten og Sandøya, tre øyer i Sandøy kommune som føler tilhørighet med Romsdal og vil til Aukra.

– Blir søknaden akseptert, er dette ei sak som vi garantert tar videre. Kommunestyret har med 16–3 sagt nei, det bør også fylkesmannen forholde seg til. Her er det havområder som er viktig, det er et område med mye reiseliv. La det være klinkende klart; ei grensejustering aksepterer vi ikke, sier Myklebust.

Ingen tvang

– Jeg tror heller ikke Høyre og Arbeiderpartiet sentralt vil bidra til tvangssammenslåinger mot kommuners vilje når saka til slutt havner i Stortinget. Det er tross alt stortingsvalg neste år, da vil de nok de to største partiene ligge lavt, tror ordføreren i Sandøy.