– For ti-tolv år siden var det ikke mange ovnstyper. Men nå er det utallige varianter med ulikt design, farge og glans, sier Ulrik Post-Pedersen, eier og daglig leder på nystartede Ildstedet, som er en del av Fliseksperten AS.

Mindre forurensning

Post-Pedersen er murmester, og har i mange år montert og installert vedovner. 22. september åpnet han og meddriver Kamilla Faksvåg Post butikk i kjeden Ildstedet, som i hovedsak selger ovner fra Jøtul og Scan.

– Jøtul har vært norsk merkevare siden 1853, og er en av verdens eldste bedrifter. De lager stort sett støpejernsovner. Scan er danskproduserte ovner i stål, sier Post-Pedersen.

– Hvordan har ovnene endret seg?

– Designet har forandret seg mye. Men den største forandringen er at en moderne vedovn har 40 prosent mer effektiv forbrenning og 90 prosent mindre utslipp enn gamle ildsteder. Gamle ovner har virkningsgrad på bare rundt 30–40 prosent og man må fyre med mer ved for å få samme varmen. Dermed gir gamle ovner gir betraktelig mer partikler i lufta. Nyere ovner har virkningsgrad på 70–80 prosent, sier Post-Pedersen, og viser til at man i Oslo og Bergen kan få 2.500 kroner i støtte for å bytte ut gamle ovner.

– Det hadde vært et veldig godt lokalt forurensningstiltak, sier han.

Må godkjennes

– Hvem handler peisovner?

– Det er en del som ønsker å bytte ut den gamle ovnen til et ildsted med finere design og bedre varme. I nye hus er det krav til alternativ varmekilde, så mange installerer ovn når de bygger hus.

– Hvilke forholdsregler må man ta?

– Man har lov til å kjøpe ovn og montere sjøl, men da må det godkjennes av for eksempel det lokale feiervesenet. Vi kan både montere og godkjenne, man kan si at folk får full pakke, sier Post-Pedersen.

– Fyr med ved

Når det gjelder sikkerhet trenger de fleste vedovner brannmur mot vegg.

– Ovnen må ikke nødvendigvis stå på et brannsikkert underlag, det finnes også glassplater man kan sette inntil ovnen i front. Hovedregelen er at det må være et brannsikkert underlag 30 centimeter ut fra ovnen, sier Post-Pedersen.

– Hva skal man fyre med?

– Det er ikke så nøye hvilken tresort man fyrer med. Men man må fyre med ved. Og en kilo ved er en kilo ved, det gir ikke mer eller mindre forurensning, sier Post-Pedersen.

Tenning på toppen

Det er også nye metoder for opptenning. Tørr ved er et stikkord. Og man bør tenne på fra toppen.

– På den måten får lufta i pipa tid til å varme seg opp. Det gir mindre sot og aske. Punkt en er å legge vedkubber flatt nederst. Deretter tar man småved litt hulter til bulter oppå. Og, for guds skyld, ikke bruk avispapir. Det blir bare aske og masse rot. Bruk tennbrikker oppå småveden og «topp det hele» med en liten kubbe. Sett trekken på fullt og tenn på, sier Post-Pedersen.

---

Takk for at du abonnerer på Romsdals Budstikke!