Direktør Espen Remme er nesten helt i mål med å sette sammen sin nye ledergruppe.  Den eneste klinikksjefstillinga som gjenstår å ansette i, er hvem som skal være sjef for kirurgisk klinikk.

Ledergruppa skal stå sammen

- Er det bevisst at alle somatiske klinikksjefer er rekruttert fra Ålesund, mens de tre sjukehusa Volda, Molde og Kristiansund ikke har noen i direktørens ledergruppe?

- For meg er alle de fire sjukehusa i fylket like viktig. Ledergruppa har et totalansvar for de fire sjukehusa. Søkertallene til klinikksjefstillingene viste at det var flere søkere fra Ålesund enn fra andre deler av fylket.  For meg er ikke bostedsadressen til ledergruppas medlemmer det avgjørende. Jeg har først og fremst vært opptatt av å velge ledere som jeg mener kan føre dette helseforetaket i må sammen. Vi skal være ei ledergruppe som står sammen, og jobber sammen for å nå felles mål, sier administrerende direktør Espen Remme til Romsdals Budstikke.

Direktør Remme har brukt 2016 til å sette sammen sin egen ledergruppe. De siste klinikksjefene som ble ansatt, var Kjersti Bergjord som klinikksjef for akuttmedisin, Ragnhild Remøy som HR-direktør, Jo Aasen Lund som fagsjef og Henrik Erdal som sjef for klinikken for barn, unge og kvinner.

Blant klinikksjefene er også økonomidirektør Heidi Nilsen fra Fræna og klinikksjef for psykisk helsevern, Ketil Gaupseth, fra Molde.

Ny utlysning av kirurgisk klinikksjef

Stillinga som klinikksjef for kirurgi er lyst ut på nytt. Remme forklarte prosessen slik i styremøtet onsdag:

- Vi har hatt en tilsettingsprosess med gode kandidater. Jeg valgte likevel å lyse ut stillinga som klinikksjef for kirurgi på nytt, og håper det melder seg aktuelle søkere.

Til Romsdals Budstikke sier Remme at han håper å ha tilsatt klinikksjef for kirurgi, som skal ha et ansvar på tvers av alle sjukehusa, i begynnelsen av november.

Remme har organisert de tradisjonelle kirurgiske klinikkene og klinikk for akuttmedisin på en ny måte. Det innebærer at helseforetaket får to klinikksjefer i stedet for fem.  Remme forklarer at den nye klinikken for akuttmedisin omfatter prehospitale tjenester (ambulanser), akuttmottak, intensiv, AMK-sentralen, anestesi, operasjon og sterilsentral. Kirurgisk klinikk skal omfatte generell kirurgi, ortopedi, øre-nese-hals og tann/kjeve.

Lederne må levere

En rapport direktør Remme bestilte i fjor høst om hvordan ledergruppa i Helse Møre og Romsdal fungerte, ga nedslående svar. I direktørens ledergruppe trakk ledere i ulike retninger, og arbeidet mot ulike mål. Nå sier Remme at han har satt sammen ei ledergruppe som skal stå sammen.

- For meg er det helt avgjørende å ha ei ledergruppe som står sammen om utfordringsbildet. Går du inn i ledergruppa, skjer det med en forpliktelse om  levere på faglig kvalitet, kompetansemål og økonomi. Det er ikke snakk om kadaverdisiplin, men tar vi på oss å være ledere, forplikter vi oss å levere best mulig helsetjeneste til befolkningen, sier Espen Remme.

- Det skal også ansettes ledere for avdelinger og enheter. Hvilke krav stiller du til dem som skal lede lokalt på avdelings- og enhetsnivå?

- Alle ledere forplikter seg. Vi har et felles ansvar for å føre Helse Møre og Romsdal videre dit samfunnsansvaret peker. Det gjelder også på økonomien. En leder skal ikke kunne skyve ansvaret fra seg. Når det er sagt er det et ansvar for direktøren, klinikksjefene og avdelingssjefene å ta de 208 seksjonene vi har, på alvor.

Skal lytte bedre

Pasientene er ikke på direktørens kontor; de er ute i enhetene. Vi må bli flinkere til å lytte til fagfolkene.

- Når ledergruppa er samlet rundt direktøren i Ålesund, hvilken legitimitet vil beslutningene fra ledergruppa ha i sjukehusmiljøene i Kristiansund, Molde eller Volda?

- Jeg ser problemstillingen. Det skal ikke være slik at ei ledergruppe skal sitte på et kontor i Ålesund og si at vi har bestemt. og vi må bli flinkere til å lytte til fagfolkene ved hvert sjukehus og hver enhet. Pasientene er ikke på direktørens kontor; de er ute i enhetene, sier direktør Espen Remme.