Ved inngangen til Romsdalsfjorden ligger Midsund. Ei øy som møter tøff motstand fra vær, vind og det utilregnelige Atlanterhavet. Men for tilreisende fotballag er det Midsund IL som er den tøffeste motstanden. Laget spiller i 5. divisjon, og består kun av lokale spillere. Rundt seg har seniorlaget et stort miljø som er opptatt av å skape fotballglede i lokalsamfunnet.

– Jeg er en potet, sier Marita Drønnesund. Hun er nestformann i Midsund IL, og har vært innom ulike verv i klubben. Hun var sjøl ikledd den blå drakta fram til hun var 13 år. I en alder av 33 skulle hun gjøre comeback da Midsunds damelag møtte Åndalsnes på bortebane. Det skulle vise seg å bli en kortvarig karriere.

– Etter ti minutt ble jeg skadd. Det var så vondt at jeg ikke klarte å kjøre hjem igjen. Jeg hadde vondt i to år etter den hendelsen. Jeg tror muligens jeg står for det korteste comebacket i Midsund ILs historie, sier hun.

Fellesskap

Like før Midsund sentrum ligger stadion. Et stort anlegg med et av områdets fineste grasbaner. Idrettslaget eier sjøl stadion, noe som er sjelden i lokalfotballen.

– Det er viktig for oss å ha sjølbestemmelsesrett, sier formann i fotballgruppa, Tor Arve Ræstad. Han har vært med i klubben i en årrekke, blant annet som lagleder og trener. Nå er han lagleder for et J13, et lag han har fulgt siden de var sju år gamle.

– Folk skulle bare visst hvor mange timer vi legger ned for å arrangere fritidsaktiviteter for barna. Det er ikke bare å parkere ungene på trening, og så skjer resten av seg sjøl. Vi er mange som jobber for å få det til, sier han.

Besøkende: Vimpler fra tidligere motstanderlag henger på klubbhuset i Midsundhallen. Foto: Pernille Huseby

Usikker framtid

Midsunds seniorlag vært innom femte- og fjerdedivisjon de seineste åra. En sesong var de oppe i tredjedivisjon. Men framtida er usikker.

– Laget består kun av lokale spillere. Det bor rundt 2000 mennesker her ute. Vi kommer til å få problem med å stille lag til neste år, sier Ræstad. Dagens A-lag har ingen spillere mellom 22 og 30 år.

– Vi har en del spillere på 37 og 38 som er stammen i laget. Et par spillere på 16 år har blitt med på laget, men dem mister vi når de flytter og skal gå på skole. Vi savner dem, og håper de kommer tilbake, sier Drønnesund. Men det er ingen tvil om at Midsunds menn blør for drakta. Tidligere i sesongen møtte de Bud borte. Der ble de to eldste spillerne utvist. Begge midtstoppere.  Bud fikk også to spillere utvist. Kampen endte til slutt 2–1.

Bølgedal

Fotballmiljøet i Midsund er inne i en bølgedal, noe som også påvirker tilskuertallet på kampene. Heldigvis har Midsund fotball to engasjerte ildsjeler på topp. Hver gang det kommer innflyttere til øya får de spørsmål om de eller barna spiller fotball. Midsund IL er opptatt av at alle skal med.

– Vi har som målsetting at ingen skal betale egenandel når vi drar til Norway Cup. Det er viktig at ingen skal føle seg utenfor. Alle skal med, sier Drønnesund.

Det har blitt mange år i ulike verv, men verken Ræstad eller Drønnesund har planer om å gi seg.

– Vi liker fotball, så enkelt er det. Det er kjekt å jobbe med noe som betyr så mye for andre, sier Drønnesund. Hun skulle ønske entusiasmen var større blant de fotballinteresserte på øya også.

– Vi har mellom 30 til 50 tilskuere på hjemmekampene til seniorlaget. Vi prøver å reklamere, og mange spør om tidspunkt for kampene, men de møter ikke opp. Vi kan ikke tvinge folk på kamp, men det hadde vært kjekt om de kom, sier hun.

Vinnerskaller: Midsund IL er en liten klubb, men fotballavdelingen har vunnet flere titler. Foto: Pernille Huseby

Mer liv

Drønnesund er lidenskapelig opptatt av fotball, og har sesongkort på Aker Stadion. Men fotballinteressen deles ikke på heimebane.

– Mannen min hater fotball. Så hos oss viker det litt fra normalen, sier hun. Hun har arvet fotballinteressen fra faren sin.

– Jeg tror foreldre skaper entusiasme. Faren min var lagleder da jeg spilte, og var med overalt, sier hun.

Entusiasmen var stor da Midsund spilte opprykkskamp mot Averøykameratene. Da var Drønnesund og Ræstad med på en full buss til Averøya. Det kokte på de fulle tribunene.

– Vi hadde med oss en beryktet tilskuer. Han hadde tidligere blitt utvist fra Aker Stadion for munnbruk, sier Ræstad. Etter kampen gikk vedkommende ut på bana og skjelte ut dommeren. Undervegs i kampen fulgte han etter linjemannen og ga han sine synspunkter på dømminga.

– Slike tilskuere husker man. Han hadde et voldsomt pågangsmot, sier Drønnesund. På den tida satt gamle damer og kjeftet på tribunen. Det var mer liv.

– Nå er det stillere. Jeg savner tilbakemeldinger. Vi hører ikke et pip, sier Ræstad.

Ute hele året

Heldigvis er det fremdeles et sterkt engasjement rundt fotballklubben,

– Vi har prestert veldig bra for å være en så liten klubb. Det tror jeg skyldes engasjementet til de frivillige. Foreldre stiller opp og er med. A-lagsspillerne trener aldersbestemte lag, og brenner for å bidra i klubben, sier Drønnesund. Folk stiller opp i all slags vær. Midsund fotball trener ute hele året.

– Er det snø, så brøyter vi bana. Det er myggen om sommeren som er verst. Vi bruker mye av klubbkassa på myggspray, sier Ræstad.