Styreleder Stein Kinserdal mener Helse Møre og Romsdal trygt kan vise fram at sjukehusa har klart å behandle pasienter billigere.

- Vi ser resultatene av forbedringsarbeidet som har vært drevet i dette helseforetaket de siste åra. Sammenlignet med det som er landsgjennomsnittet for behandling av pasienter, ligger vi i Helse Møre og Romsdal cirka 2.000 kroner lavere på kostnader. Dette viser at forbedringene vi gjør, handler om å gå helt ned til detaljene i pasientbehandlingen, sier Stein Kinserdal til Romsdals Budstikke.

I helsevesenet snakker man om DRG-poeng. Ett DRG-poeng kan sammenlignes med prisen på å behandle gjennomsnittspasienten i Norge.

Billigst

Sammenlignet med de to andre helseforetakene i Midt-Norge; Helse Nord-Trøndelag og St. Olavs Hospital, har Helse Møre og Romsdal hatt en lavere kostnadsvekst. Styreleder Kinserdal viser til nasjonale tall, Samdata. Ifølge Samdata har kostnaden for hvert DRG-poeng i Møre og Romsdal økt med 5.416 kroner fra 2011 til 2015. Helse Nord-Trøndelag har økt DRG-kostnaden med 9.456 kroner i samme periode, og St. Olavs Hospital har økt DRG-kostnaden med 7.829 kroner fra 2011 til 2015.

- Skulle vi sammenlignet Helse Møre og Romsdals kostnader for å behandle gjennomsnittspasienten med for eksempel Helse Nord-Trøndelag, ligger vi 4.000 kroner lavere. Og når vi produserer cirka 65.000 DRG-poeng i løpet av ett år, viser tallene at vår kostnadsutvikling har vært en kvart milliard kroner lavere enn Helse Nord-Trøndelags. Poenget mitt er at vi nå ser effekten av forbedringsarbeidet som skjer rundt i alle deler av helseforetaket, mener Kinserdal.

- Hvordan kan du forklare at Helse Møre og Romsdal likevel har overforbruk av kostnader hver måned?

- Forklaringen er sikkert sammensatt. Noe kan skyldes modellen for hvordan helseforetakenes inntekter blir fordelt. Og noe kan sikkert skyldes spesielle forhold i Møre og Romsdal; for eksempel koster det mer å drifte fire akuttmottak enn å drive ett akuttmottak.  Skal vi klare å forbedre oss ytterligere, er det alltid jakten på detaljene det avgjørende, mener Kinserdal.