–  Jeg var veldig fornøyd med det bildet, og særlig med lyset av brannen og måneskinnet. Jeg brukte lang tid på å gjøre research, for å få detaljene riktig, sier Groven, som for øyeblikket er hjemme i Fræna og besøker sin mor.

Fredag leste han i Romsdals Budstikke om sitt eget maleri, som er flyttet fra sydspissen til en krok i andre etasje hos Scandic Seilet.

– De kunne i det minste ha sagt fra til meg at de måtte flyttet det, sier Groven.

Avduking med statsministeren

Den sam-funnsengasjerte kunstneren, som debuterte på Høstustillingen i 1971 og seinere har malt flere ikoniske og oppsiktsvekkende kunstverk, husker godt at bildet ble innkjøpt av Erik Berg og Stig O. Jacobsen i forbindelse med Glasgow-markeringen. Bildet ble avduket på Seilet den 1. mai 2004 med statsminister Kjell Magne Bondevik tilstede.

– Det var en fantastisk åpning av en fantastisk utstilling, sier Groven, som var barndomskamerat av initiativtaker Oddvar Naas.

– Bildet fikk en fantastisk plass og belysning. Og statsministeren og jeg diksuterte motivet, minnes Groven.

Molde i brann: Rolf Groven fra Fræna har malt et stort bilde av Molde som brenner under tyskernes bombing, mens krysseren Glasgow forlater byen med Kongen, regjeringen og 23 tonn av landets gullbeholdning. Maleriet ble avduket i Glasgow-rommet på Seilet 1. mai 2004, med kommandørkaptein Oddvar Naas i spissen, samtidig med at Glasgow-veteranene ble hedret. Nå henger det i hotellets andre etasje, utenfor møterommet Glasgow-salongen, dit resten av utstillingen er flyttet til. Foto: Vera Henriksen

Byen bør ha utstilling

Det var da han  skulle vise en venn Glasgow-maleriet på Seilet han oppdaget at det var fjernet.

– Vi fikk noen til å låse oss inn på et rom. Jeg var veldig skuffet over at det var flyttet, men fant ingen å si fra til, sier Groven, og legger til:

– Jeg tror ikke på at bildet er flyttet på grunn av oppussing. Det er nok heller min naturalistiske stil. Min skjebne er jo at jeg ikke passer inn. Men jeg liker meg der. Jeg følger ikke strømmen, sier Groven.

Han forteller at han er svært historieinteressert; særlig i gamle Molde, men også i krigen. Han har malt flere motiv fra gamle Molde. For øyeblikket er han travlet opptatt med en stor utstilling i Oslo Rådhus.

– Ola Gjendem tar til orde for at krigshistorien må formidles i sentrum. Hva tenker du om det?

– Ja, det er på tide at Molde får en skikkelig utstilling. Det er jo en utrolig historie. Tenk, konge, gull og bomber – og så finnes det ikke et museum! Det er faktisk sjokkerende.

– Hva med ditt eget maleri, hva ønsker du skal skje med det?

– Det kunne hørt hjemme i en slik utstilling. Dernest håper jeg det kommer tilbake til sin plass.