I en reportasje fredag fortalte Romsdals Budstikke at de få og små markeringene av krigsvåren 1940 som finnes i sentrum er plassert i en innbruddsutsatt monter og «gjemt» vekk på hotell.

Byhistoriker Ola Gjendem ønsker at byens krigshistorie skal bli mer synlig. Men hvem skal ta initiativet og ha ansvaret?

Hele Molde et krigsminne

Hos Romsdalsmuseet – som både er et by- og et regionmuseum, eid av åtte kommuner – har temaet vært diskutert.

– Burde denne delen av historien vært mer synlig i byrommet i sentrum, der folk og turister ferdes?

– For oss kan ikke ett historisk tema ha forrang framfor et annet. Vi ser ikke at krigshistorie er viktigere enn andre tema, sier museumsdirektør Jarle Sanden, og legger til:

– Samtidig er selvsagt krigen interessant, og den står for et tidsskille – før og etter. Hele byen, hele Molde er jo et etterkrigsminne. Og det er viktig å huske krigen og dens gru, sier Sanden.

Han understreker at historien kanskje er usynlig i sentrum, men at den likevel formidles.

– Vi ønsker ikke å formidle en klatt historie her og en klatt der, og har lokalisert vår lokale krigshistorie, til både Molde og Romsdal, til Bud. Den er en del av prologen hos oss på museet, som Edvard Hoem leser, og vi formidler den i Molde-monteren i utstillinga vår. Vi har også krigshistoriske artikler i årboka med jevne mellomrom, sier Sanden.

Ikke så mye som skal til

Museumsdirektøren ser at selv om krigen allerede formidles i Bud, på Krona, ved Kongebjørga og på Julneset, kunne den godt ha vært synlig også et sted i sentrum.

– Det kan være digitale punkt, som en skjerm, som viser sammenhengen mellom før og nå. En begynnelse på en krigshistorisk sti. Eller kanskje en app ved Kongebjørka. Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til, sier Sanden.

– Vil museet ta initiativ til dette?

– Nå er temaet brakt på banen. Det kan være en start. Men at museet skal komme ovenfra og fortelle hva som skal til, er ikke en god løsning. Erfaring tilsier at det er viktig med lokalt eierskap, og at intitativ bør komme fra miljø som føler på et behov, sier Sanden.

– Så museet vil ikke selv foreta seg noe?

– Det er ikke det beste, nei. Vi er et museumsfaglig organ for Molde kommune. Det som skal til, er å definere et behov og be oss om et samarbeid, sier Sanden.

Det lyktes ikke Romsdals Budstikke å få tak i ordfører Torgeir Dahl eller kultursjef Hilde Johansen for kommentar tirsdag.