Brødrene Willy og Harry Gautvik startet med privat barnevern i det små på 90-tallet.

Willy Gautvik, som er utdannet barnevernspedagog, startet Interaktivt Barnevern AS i Oslo i 1996.

Samtidig tok Harry Gautvik, som i dag driver med eiendom, imot ungdommer i heimen sin, som såkalt forsterket fosterheim.

Mens Willy Gautvik bygget seg opp i Oslo, utvidet Harry Gautvik og kona fosterheimsdriften til et profesjonelt bofellesskap kalt Omsorg for Ungdom ANS på Eide.

Ungdommene kom blant annet via brorens firma Interaktivt Barnevern i Oslo.

Hemmelig sum

Rundt årtusenskiftet ble Omsorg for Ungdom til Bolli Bofellesskap AS, som seinere ble til Interaktivt Barnevern AS da brødrene formelt gikk sammen.

I 2011 kjøpte Aleris Ungplan & BOI AS 100 prosent av aksjene i Interaktivt Barnevern AS, lik de har gjort med en rekke andre små tiltak rundt omkring i Norge.

Verken brødrene Gautvik eller adm.dir. Erik Sandøy i Aleris Omsorg Norge ønsker å opplyse om salgssummen. Sandøy kaller kjøpet «strategisk».

– Vi hadde ingen tilstedeværelse i nordvest, og fant at Interaktivt Barnevern hadde god match med oss. Deres virksomhet liknet vår både hva gjaldt verdier, faglige standpunkter og organisasjon, forteller Sandøy til Romsdals Budstikke.

Leier hus

Det lokale, private barnevernstiltaket har vokst jevnt og trutt siden oppstarten.

I dag har Aleris Ungplan & BOI AS Region Nordvest en omsetning på 46,5 mill. kroner (2015) og omkring 40 fast ansatte, 70 inkludert vikarer og nattevakter, i de tre kommunene.

Såkalte enetiltak (barn som bor alene med et «foreldrepar» i medleverturnus, journ.anm.) står for mye av veksten.

– Fra vi startet har vi økt jevnt og trutt. Vi ønsker å være fleksible for å kunne differensiere mellom tilbudene, slik at vi kan ha boliger og kompetanse til forskjellige målgrupper. Sjøl om vi ikke har fått så mange flere brukere, har vi fått flere boliger, forteller fagleder Jarle Fure ved regionkontoret i Molde.

Å leie – ikke eie – boligene, er avgjørende for å kunne være fleksibel i møte med etterspørselen.

– Da blir vi ikke satt med én type bolig, men kan vi ha fokuset på det faglige. Utgangspunktet er vanlige bolighus. Ungdommene har krav på et mest mulig normalt oppvekstmiljø, sier Fure.

Færre institusjoner

En villet utvikling har over tid gjort at de større institusjonene med mange barn har blitt bygget ned til fordel for mindre, mer spesialiserte tiltak – uten institusjonspreg. Samtidig har antall private aktører på barnevernsfeltet blomstret voldsomt opp. Den desidert største i Norge er Aleris Ungplan & BOI AS, som i 2011 kjøpte opp Interaktiv Barnevern AS.

På en femårsperiode har Aleris Aleris Ungplan & BOI AS økt sin omsetning med 122 prosent, til 1,53 milliarder kroner i 2015 (se nøkkeltall i faktaboks).

Mange oppkjøp

Den store økningen i private aktører møtes med kritikk fra flere fagfolk og fagforeninger (se sak neste side).

Ifølge Sandøy utgjør omsetningen for barnevernsvirksomheten i overkant av halvparten av 2015-summen. Resten er deres virksomhet innen psykisk omsorg for voksne og for Brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

– Virksomheten til privat barnevern som helhet i Norge har vært ganske stabil de siste åra. De siste åra har flere aktører kommet inn og kjøpt opp andre mindre virksomheter. Bildet innenfor privat barnevern er at enkelte store aktører vokser, mens samlet aktivitet og omsetning er ganske stabilt, sier han.

– Har privat barnevern blitt en spesielt attraktiv bransje å investere i?

– Mange nye aktører har sett at barnevern kan være et felt å gå inn i. Det er viktig å kjenne til at barnevern er et av de mest regulerte virksomhetsområdene i Norge. Det er ikke bare for hvem som helst å etablere seg, sier Sandøy og viser til strenge krav til godkjenning før oppstart, og påfølgende tilsyn.

– Inntjeningen er marginal. Langt lavere enn mange andre virksomhetsområder i vekst som også er mindre regulert. Dette gjør at området ikke er så lett eller spesielt attraktivt å gå inn i. Private aktører som ønsker å etablere seg må ha en økonomi som gjør det mulig å bygge opp et godt tilbud, og høg motivasjon for å levere bedre faglighet og kvalitet som gjør at virksomheten kan vokse, sier Sandøy.

Gir mangfold

At fleksibiliteten til de private er problematisk, slik de kritiseres for (se sak neste side), er den administrerende direktøren uenig i.

– Fleksibiliteten er hele poenget med å drive privat, og gir bedre mangfold og skreddersøm som også er i barnas beste. Om det offentlige ønsket et heloffentlig barnevern, kunne de etablert nettopp det. Fleksibiliteten og muligheten til å velge mellom ulike tiltak som private aktører gir, gjør at det offentlige har et mangfold av tiltak å velge mellom – tilpasset et skiftende behov. Det er kjempebra, sier Sandøy og gjentar de strenge reglene private barnevernsaktører er underlagt.

– Private får ingen offentlige tilskudd. Når private etablerer nye tiltak, tar private risikoen og oppstartskostnaden som det offentlig ikke behøver å ta, sier Sandøy.

Faktaboks: Aleris

  • Privateid virksomhet innen helse og omsorg med avdelinger i Norge, Sverige og Danmark. Etablert i 2005. Totalt rundt 10.000 ansatte i 2016.

  • Består av tre juridiske selskap: Aleris Helse AS (sykehus og medisinske tjenester), Aleris Ungplan & BOI AS (Barnevern, Psykisk omsorg, BPA) og Aleris Omsorg AS (Hjemmetjenester, sykehjem og omsorgsboliger).

  • Eies av Investor AB, et investeringsselskap som ble grunnlagt i 1916 og som fremdeles kontrolleres av den svenske adelsfamilien Wallenberg. Andre kjerneinvesteringer i Investor AB er blant andre ABB, AstraZeneca, Electrolux, Ericsson, SEB, Scania og Saab.

  • Aleris er den største private aktøren i norsk barnevern, og driver blant annet mange omsorgssentre for enslige mindreårige flyktninger etter flyktningestrømmen i 2015.

  • Gjenstand for stor debatt om privatisering av offentlige tjenester i Norge, samtidig som fra politisk hold det understrekes at private aktører er viktige for å dekke behovet for ulike velferdstjenester.

  • I 2015 solgte Aleris Ungplan & BOI AS tjenester til staten for 1,5 mrd. kroner.

Kilde: Wikipedia.no

Faktaboks: Aleris Region Nordvest

  • Aleris Ungplan & BOI AS Region Nordvest dekker Nordvestlandet med regionkontor i Molde.

  • Består av fem bofellesskap i Molde, Eide og Fræna med til sammen 16 godkjente plasser for ungdom mellom 13 og 18 år. Godkjenningen omfatter alle plasseringsparagrafer i barnevernloven.

  • Institusjonene het tidligere Bolli Bofellesskap og Interaktivt barnevern AS, startet i 1996.

  • Har omkring 40 fast ansatte, 70 inkludert vikarer og nattevakter.

Kilde: Aleris