Rauma kommune driver for dyrt. For å komme seg gjennom 2017, foreslår rådmann Oddbjørn Vassli at eiendomsskatten må økes fra 5,5 promille til 7,0 promille. For en gjennomsnittlig bolig utgjør økningen cirka 1.500 kroner i 2017.

– Er det noen veg utenom å øke eiendomsskatten?

– Ja, men da må kommunestyret kutte ytterligere i utgiftene. Det er allerede lagt opp til at alle driftsenhetene må holde inn magen med 1 prosent i 2017, sier rådmann Oddbjørn Vassli til Romsdals Budstikke.

Kun i 2017

Etter rådmannens forslag skal økningen av eiendomsskatten gjelde kun for ett år, i 2017.

Rådmannen redegjorde tirs-dag kveld for den økonomiske situasjonen Rauma kommune befinner seg i. Kommunen må dekke inn tidligere års underskudd på 3,2 millioner kroner i år. Og ved utgangen av august ligger kommunen 6,3 millioner kroner bak budsjettet. Dette merforbruket mener råd-mannen å ha en plan for hvordan kan dekkes i løpet av året.

– Det er ikke synd på oss i Rauma. Vi har akkurat like store inntekter som kommuner av samme størrelse. Men vi bruker mer penger enn sammenliknbare kommuner, for eksempel to millioner kroner mer på brannvern og fem millioner kroner mer på kommunale veger. Utbyttet fra Rauma Energi var tidligere oppe i 15 millioner kroner, mens det i åra framover ser ut til å bli 5 millioner kroner årlig. Vi ser også at antall barn i barnehagene går ned. Hver femte barnehageplass blir stående tom. Vi må ta en debatt om struktur på tjenestene.

Vil legge ned skole

Når politikerne skal sette opp 2017-budsjettet, foreslår rådmannen at Vågstranda skole skal legges ned fra august 2017. Også ungdomsskolene på Åfarnes og i Måndalen foreslås lagt ned og elevene samlet  på Åndalsnes ungdomsskole. Samtidig skal Måndalen skole oppgraderes til å være hele sørsidas skole.

– Hva er alternativet til å gjøre endringer i skolestrukturen?

– Det har jeg problem med å se. Innafor det store området helse og omsorg bruker Rauma kommune mindre penger enn vi burde. Derfor blir det nødvendig å stramme inn på skolesektoren. Jeg tror også skoletjenestene blir bedre ved å samle ressursene mer. Men jeg ser ulempene med noe lengre reiseavstand for elever, sier rådmannen.

– Hva skjer dersom det ikke tas grep med barnehager og skoler?

– Uten strukturendringer kommer vi til å vasse i problemer hvert år framover, sier Oddbjørn Vassli.