Administrerende direktør i Aleris Omsorg Norge, Erik Sandøy mener en stabil økonomi gir en trygghet for at tilbudet er bra:

– Overskuddet FO-lederen snakker om er en nødvendig forutsetning for å etablere og drive tiltak innen denne omsorgen. En stabil økonomi en forutsetning det offentlige sjøl stiller til private for å godkjenne oss som leverandør av barneverntjenester.

– Tjener dere gode penger på de svakeste i samfunnet, satt på spissen?

– Alle private foretak må sjølsagt tjene penger for å kunne levere gode tjenester, ha ryggrad til å stå imot svingninger i driften og være en langsiktig og trygg leverandør. Det er overskuddet som skaper trygghet for arbeidsplassene, mulighet for faglig utvikling og de beste tilbudene for barna som vi har hos oss. Overskudd er en forutsetning og ikke en trussel, for gode tiltak, sier Sandøy.

Bør samles

Han peker på at Aleris har fått 25 års erfaring fra å drive barnevern på vegne av det offentlige.

– Vi mener det norske barnevernet trenger alle kreftene vi har og at FO i stedet for å bruke ressurser på å skape og opprettholde et kunstig skille i ett og samme fagmiljø, heller bør samle fagmiljøet og ha fokus på tilbudet til barna. Det ser vi fram til å ha en dialog med FO om, sier Sandøy.

Staten styrer

I Molde viser Region Nordvest til at det er stort behov for tjenestene deres.

– Private har jo over halvparten av institusjonsplassene, som staten er helt avhengig av. Målet til Aleris er å være et supplement til de offentlige tjenestene. Vi bygger opp tiltak det er behov for. Det er Bufdir og Bufetat som styrer dette gjennom avtalene med oss, sier regiondirektør Havnes.

Kan vokse

Når etterspørselen øker mer enn tilbudet, er utfordringen å ha nok fagfolk.

– Vi er avhengig av å ha tilgang på fagpersoner, men vi kan fortsatt vokse på barnevernsfeltet med andre tiltak, som for eksempel med å bygge opp familieheim eller bofellesskap for enslige mindreårige asylsøkere hvis det er behov for det. Aleris har kompetanse og fleksibilitet til det, sier Havnes.