Køen av barn og eldre som venter på tannlegetime i Nesset, vokser. I sju måneder har Nesset hatt ubesatt tannlegestilling. Tannleger fra Molde stiller opp en dag i uka for å hjelpe.

Tannlegesituasjonen for det offentlige tannhelsetilbudet i Nesset er i ferd med å bli prekær, mener lokal- og fylkespolitiker Mellvin Steinsvoll (Ap). Nesset strever med å få besatt tannlegestillingen, men har ikke lykkes siden februar i år.

– Jeg kommer til å ta opp saka om tannlegetilbudet med fylkeskommunen, sier Mellvin Steinsvoll.

Ordfører Rolf Jonas Hurlen (H) bekrefter at det har vært vanskelig å skaffe kvalifisert tannlege til kontoret i Eidsvåg.

– Vi har nå et etterslep på tannhelsetjenester på rundt sju måneder. Det er en fylkeskommunal oppgave å bemanne tannlegekontoret i kommunen vår. Jeg vet det har vært vanskelig, men har et håp om at det melder seg kvalifisert søker til stillinga, sier ordfører Hurlen.

Tannlegemangelen i Nesset resulterer i at mange barn ikke får sitt regelmessige tannlegebesøk. Også eldre i institusjon eller heimeboende eldre som har pleiebehov, må vente.

Andre tannleger hjelper til

Tannleger i nabokommunene stiller opp for å avhjelpe det mest prekære behovet i Nesset.

– Akutte tilfeller blir tatt ved tannklinikken på Sankt Carolus i Molde, eller fra et annet tannlegekontor. Siden februar-mars har vi forsøkt å hjelpe Nesset ved at tannlege og tannpleier har et ambulerende tilbud én dag i uka. Vårt største ønske er at tannklinikken i Eidsvåg kan bli bemannet så raskt som overhodet mulig, sier konstituert overlege ved Molde kompetanseregion, Folkert Seetzen, til Romsdals Budstikke.

Det ambulerende tannhelsetilbudet går både til barn og eldre, men kapasiteten blir begrenset ettersom tannlegen er i Nesset kun én dag i uka.

Administrasjonsleder Morten Larsen hos Fylkestannlegen sier til Romsdals Budstikke at det har høy prioritet å få besatt den faste tannlegestillingen i Nesset.

– Stillinga er nå lyst ut for andre gang, og søknadsfristen er 4. oktober. Det er for tidlig å si noe om søkermassen, skriver Morten Larsen i en tekstmelding.

Larsen legger til at fylkestannlegen har satt i verk ordningen med et ambulerende tilbud ved distriktsklinikken i Nesset.

– Vi har hatt varierende bemanning av tannklinikken i Eidsvåg siden 2012. Klinikken er topp moderne. Vårt inntrykk er også at fylkeskommunen bruker lang tid før de lyser ut ledige tannlegestillinger, sier ordfører Hurlen.