Amerikanskeide National Oilwell Varco Norway har blitt hardt rammet av oljenedturen, som har ført til dramatiske bemanningskutt i selskapet. Oljenedturen har også satt djupe spor i regnskapet. Omsetningen sank fra 43,6 milliarder kroner i 2014 til 29,4 milliarder kroner i fjor.

I Molde hadde National Oilwell Varco (NOV) på det meste over 500 medarbeidere. Etter den siste nedbemanningsrunden er det 110 igjen. For kort tid siden varslet NOV-konsernet at det vurderer en ny nedbemanningsrunde.

– Hvordan er du fornøyd med omsetning og resultat i 2015, konsernsjef Frode Jensen i National Oilwell Varco Norway?

–2015 var et bra år, der vi fortsatt leverte gode resultat på den ordrereserven vi hadde opparbeidet oss da markedet stoppet opp. Men ordreinngangen i 2015 var svak.

– Hvordan har utviklingen vært så langt hittil i år?

– Etter hvert som vi leverer ordrereserven, mens vi ikke får så mange nye ordre inn, blir situasjonen mer og mer krevende. Noe som en også ser av andrekvartals resultatet vårt.

– Hvor mange ansatte er det nå totalt i National Oilwell Varco Norway?

– Nå er det litt over 1.900 ansatte.

– Dere varslet for kort tid siden at dere vurderer en ny nedbemanningsrunde. Når regner du med at omfanget på den vil være klart?

– I samarbeid med de tillitsvalgte holder vi på med vurderingene nå, og vil framme forslag til beslutning for styret mot slutten av september. Vi vil deretter komme med mer informasjon så snart nødvendige prosesser er avsluttet, og beslutningene er tatt.

– Hvordan er ordresituasjonen?

– Ordresituasjonen er synkende, sier Frode Jensen, og vier til kvartalsrapporten for andre kvartal for konsernet globalt. Divisjonen «Rig Systems» hadde per 30. juni en ordreserve på 2.94 milliarder dollar, tilsvarende knapt 24 milliarder kroner. I andre kvartal kom det inn nye ordrer til en verdi av 66 millioner dollar, tilsvarende ca. 535 millioner norske kroner.

Av årsberetningen til National Oilwell Varco Norway går det fram at det norske selskapet ved utgangen av 2015 hadde ei ordrebok på 3,3 milliarder dollar, mot 7,1 milliarder dollar ved forrige årsskifte.

– Kan du si noe om utsiktene for virksomheten i Molde framover?

– Molde – som resten av «Rig System» delen av selskapet – er preget av lav ordreinngang. Men vi har sett noen positive tegn i det siste for Molde sin produktportefølje. Vi bruker dessuten denne nedturen til å utvikle våre Moldekraner og vinsjer, både med hensyn til å kunne tilby smarte oppgraderinger til eksisterende kraner – som gir sikrere og mer effektive kraner – samt å videreutvikle de produktene vi har.

– Hvor krevende er det å få forståelse for at dere må si opp folk etter et år med milliardoverskudd?

– Det er alltid en veldig krevende og vanskelig beslutning å måtte si opp folk som har stått på, og gjort en god jobb for selskapet. Men slik ordresituasjonen og utsiktene til nye ordre har vært det siste året, har vi ikke hatt noen veg utenom. Gjennom en tett og god dialog med fagforeninger, ansatte og ledere om den faktiske situasjonen selskapet har vært i, og videre utsikter, virker det som de fleste forstår hvorfor vi måtte redusere antall ansatte, sier Frode Jensen.

Etterspørselen etter National Oilwell Varcos kraner har sunket kraftig etter oljenedturen. Foto: NOV