I forbindelse med brannen på Hjelset i februar, fikk Romsdals Budstikke henvendelse fra et vitne som hadde opplevd situasjonen svært dramatisk.

– Vi så at noen hoppet ut av vinduet.

Vi opplevde dette som en veldig farlig situasjon også for oss, jeg så angsten i barnas øyne. Det er viktig at det blir opplyst om hvorfor vi ble utsatt for slik fare, skriver naboen.

Årølia

Naboer i Årølia har hele vegen vært kritiske til Aleris-etableringen, både til at bolighus blir brukt som institusjon, og til drifta som de mener skaper utrygghet i nabolaget.

– Vi mener bruken av bygget bryter med det som kan forventes i et boligstrøk, skrev naboene i brev til Fylkesmannen.

Strid om huset

Huset var byggemeldt som et vanlig bolighus til kommunen. Dette ble bestridd av naboene, som kontaktet Molde kommune – som inndro tillatelsen til å drive barnevernstiltak i boligen. Saka endte hos Fylkesmannen, etter at Aleris klaget gjennom sin advokat.

Medhold

Til slutt konkluderte Fylkesmannen med at antall barn og ansatte i boligen ikke oversteg «belastningen» man må forvente av andre store familier i et nabolag, og ga altså Aleris medhold.

Naboene i Årølia beskriver derimot at det var mye som etter deres syn ikke samsvarer med «normale boforhold».

– Nødetatene rykker langt oftere ut hit enn til andre nabolag. Det gjelder flere branntilløp, tilkalling av politi i forbindelse med leteaksjoner etter klienter som har stukket av, beboere som opptrer truende – og tilkallingsvakter som kommer med bil i stor fart, heter det i brevet til Fylkesmannen.

– Uten kontroll

Naboene skriver at de oppfatter det slik at de ansatte ikke har kontroll over beboerne.

– Vi ser barn som klatrer ut takvindu og balanserer på mønetaket uten å bli hentet ned. Vi opplever barn som prøver å ta seg inn i naboens boliger, at de brøler for å skremme nabobarna, at de velter naboers hagemøbler, og kaster ting inn i nabohus, skriver naboene.

De mener dessuten at det har vært mye utskifting, og at oppholdet som skulle ha preg av å være varig og stabilt, ikke er det.

Avventer

Det brannskadde huset er  altså fraflyttet og ble i sommer sanert – slik sett er det roligere tider i Årølivegen.

Romsdals Budstikke har kontaktet naboene for en kommentar om situasjonen slik den er nå, men ingen ønsker å si noe om dette.

– Lite naboklager

Regiondirektør Karianne Havnes i Aleris Ungplan & BOI AS Region Nordvest, uttaler til Romsdals Budstikke at de har hatt lite utfordringer med naboklager.

– Dette gjelder både i de landlige og de bynære i områdene vi har boliger i, sier Havnes.