Det går mot en ny istid i Isfjorden. Arbeidsmaurene i skøytegruppa til Isfjorden IL gir nå full gass for å komme i mål med kunstisbanen før jul.

Is i Isfjorden høres kanskje naturlig ut, men slik er det ikke alltid. Skøytegruppa har nå tatt grep og helgardert seg mot perioder med mildvær og regn. Isgeneral Joachim Horn Torp gleder seg over stor arbeidsiver og oppskriftsmessig framgang for millionprosjektet.

– Nå er vi kommet så langt i arbeidet at vi ser optimistisk på å ha anlegget i drift før jul. Før det blir det en periode med testing og prøvekjøring. Det blir som ei stor julegave til de svært mange i bygda som er interessert i skøyter og hockey, sier Horn Torp.

Mye dugnad

Det er et kostbart prosjekt, som inklusiv dugnad og moms er beregnet til 5,9 millioner kroner. Verdien av dugnadsinnsatsen er estimert til over 1,3 millioner. Videre kommer det 1,9 mill. i tippemidler, og så går skøytegruppa og privatpersoner inn med 900.000 kroner. Man har også fått inn hundretusener fra banker og lokalt næringsliv, og så er prosjektet velsignet med en halv million kroner i bygdeutviklingsmidler. GassROR IKS har også spyttet inn midler.

Lag på lag: Oppbyggingen av banedekket er litt av en prosess, med lag på lag med forskjellige byggematerialer, rør, plast og armeringsjern. Fra Høyre Johnny Haga, Joachim Horn Torp, Ola Grøtta, Oliver Eidet og Øystein Eidet.

– Det er mange som står på. Og det er mange som har bidratt økonomisk. Det er et spleiselag. Til sammen får vi det til å gå rundt. Men så blir det også et anlegg som alle kan bruke. også skoler og barnehager. Vi har jo hatt isbaner i Furulia i flere år allerede, og det er ofte veldig mye folk på isen. Forskjellen nå er at det blir is hele tida, også når plussgradene tar over showet. Da fyrer vi i gang kjøleanlegget og har perfekt kunstis, sier Joachim Horn Torp.

Den kunstfrosne hockeybanen blir på 26x56 meter, med fulle vant rundt. – Det er ingen tilsvarende baner mellom Bergen og Trondheim. Nå får vi det altså i Isfjorden. Det er klart det er kjekt. De har kunstis også i Kristiansund, men foreløpig ikke hockeybane med vant. Om det ikke har vært hockeyfeber i Isfjorden og Rauma før, så kan det fort bli det nå, ler Horn Torp.

Fire måneder

I kalde perioder skur man selvsagt av kjøleanlegget og sparer strøm. Det skal kun startes opp når værgudene krever det.

Dugnadshjelp fra Molde: Øystein Eidet og sønnen Oliver stiller ofte opp. Foto: Eirik Heen

– Målsettingen er at vi skal ha stabil og god skøyteis i minst fire måneder, fra november og ut februar. Anlegget er flombelyst fra før av. Det begynner å ta form nå. Vi gleder oss til vinteren, fastslår Joachim Horn Torp.