Reglement for godtgjørelse til folkevalgte i Fræna var på sakskartet i kommunestyret mandag. Det har vært heftig debatt i lokalavisa i forkant av denne saken, og debatten fortsatte i kommunestyresalen. Elise Fiske (H) var ikke overraskende først ut. Hun vil slett ikke ha en liten økning i sin egen godgjørelse, og hun vil ikke at godgjørelsen til ordfører og varaordfører skal opp.

Blir feil

– At vi i tida etter Robek skal prioritere mer til oss sjøl, det mener jeg blir feil. Jeg har med meg Senterpartiets lokale valgprogram i baklomma, og kan ramse opp mange gode formål vi heller kan bruke penger på. At ordføreren jobber svært mye er jeg veldig klar over, det er ikke det dette handler om. Det er signaleffekten. Det blir feil at vi skal sitte her og bestemme vår egen godgjørelse. Det er vanskelig å kommunisere til folket at dette er en viktig og riktig beslutning. Høyre sier nei, innledet Elise Fiske.

De fikk støtte av Frp, mens resten av kommunestyret helt klart mener at det er på tide med en oppjustering av det de folkevalgte får inn på kontoen.

– Fræna ligger lavere enn omtrent alle sammenlignbare kommuner. Til dels mye lavere. Så vi har ikke så mye å skamme oss over. La oss heller legge om diskusjonen og fokusere på hvordan politisk arbeid verdsettes i forhold til innsatsen som legges ned, sa Trond Malmedal fra Sp.

Moderasjon

Dette handler om å vise moderasjon, om signaleffekt, understreket Sten Jensen fra Frp. Den politiske veteranen Kjell Arne Iversen fra Sp var ikke helt enig.

– Jeg har vært med lenge, og jeg kan garantere at politikken ikke gjør meg rik. I dag begynte vi klokka 12. Og blir sittende her lenge utover kvelden. For det får jeg 811 kroner. Jeg synes det er helt rett at vi legger oss mer likt andre kommuner på samme størrelse, enten det gjelder lønn til ordfører, varaordfører eller politikere og utvalgsledere.

– Fræna sine politikere er faktisk de dårligst betalte i hele fylket. Det er overhodet ingen grådighetskultur her. Tvert imot, fastslo Erling Hustad (Sp).

– Det er ingen som lider i denne salen. Vi var klar over godtgjørelsen da vi stilte til valg. Jeg trenger ikke 96 kroner mer per møte for å gjøre denne jobben. Sittende politikere bør ikke bestemme egen godtgjørelse, parerte Elise Fiske.

Ap, Sp, Venstre, KrF og SV var helt enige i et nytt regulativ, med virkning fra årsskiftet. Godt-gjørelsessats gis da med utgangspunkt i folketrygdens grunn-beløp (G) ganger 9,5.

Ordførers godtgjørelse økes fra 810.000 kroner til cirka 855.000 kroner. Varaordføreren har 40 prosent av dette. Politikerne i kommunestyret, PLØK og andre store utvalg får 1 prosent av ordførerens lønn per møte. Altså under 900 kroner.

Svært viktig er det også at man  beholder ordlyden i reglementet fra 2008 når det gjelder rettigheter til sjukepenger for ordfører og varaordfører. Her var også Høyre og Frp enig med de andre partiene.

– Det er mye viktigere enn størrelsen på godtgjørelsen. Våre fremste tillitsvalgte må ha samme rettigheter ved sjukdom som alle andre ansatte i Fræna kommune. Dette handler om en prinsipiell holdning til likebehaning, og jeg er glad for at vi fikk med oss alle partiene på dette vedtaket, sa Sofie Elisabeth Hermann Brekken fra Ap.

Sofie Elisabeth Hermann Brekken og Arne Stavik fra Arbeiderpartiet fikk fullt gjennomslag om fulle sjukepengerettigheter til ordfører og varaordfører. Foto: Eirik Heen