– Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle gå til topps. For det har gått tungt på trening den siste måneden etter en tøff treningssommer. I tillegg har jeg slitt med sjukdom de siste dagene. Det førte til at starten her hang i en tynn tråd. Forhåpentligvis så blir ikke halsen verre av at jeg har presset meg her i dag, sa Eirik etter at han hadde blitt utropt som norgesmester lørdag.

Nordmøringen stilte på jaktstarten dagen etter. Han var ikke mer rusten enn at han skøytet inn til 4.-plass. Dermed ble det gull og fjerdeplass i Sogn.

Det skjer bare knappe tre år etter at Eide-gutten bestemte seg for å satse på skiskyting. 17-åringen har hatt en kometkarriere etter at han begynte på Norges Toppidrettsgymnas. Treningsdosene har økt betraktelig etter at han flyttet på hybel i Mjøs-byen. Kjøl Tornes har på sett og vis hatt et skreddersydd opplegg ettersom han hadde langt færre treningstimer i banken enn klassekameratene da han tok fatt på det treårige skoleløpet ved NTG.

Fikk klar beskjed

Det førte til at han fikk klar beskjed av NTG-trenerne om å prioritere mengde i sommer. Den nybakte juniornorgesmesteren lyttet til det rådet, og løp og gikk på rulleski i time etter time i sommer. For Eirik handlet det i bunn og grunn om tre ting; trening, mat og restitusjon.

Trenerne ville at han skulle hente igjen litt av det han lå bak de andre. Selv om Eirik er klar over at han mest sannsynlig må bruke flere timer på å komme opp i samme treningsmengder som de som trener mest på dette alderstrinnet. Kjøl Tornes forteller at han ikke ser mørkt på det ettersom han har et langsiktig perspektiv på satsingen.

Tenker langsiktig

– Det langsiktige målet er å bli en god seniorskiskytter. Jeg har imidlertid lyst på gode plasseringer og opplevelser før jeg tar steget opp i seniorklassen, sa Kjøl Tornes som i sommer gjorde livet surt for Northug-brødrene i motbakkeløpet Lysebotn Opp i Blink-festivalen i Sandnes.

Der beviste han at kapasiteten har blitt betydelig bedre det siste året. Men han følte ikke at han var i like bra slag da samtlige konkurrenter ble satt på plass i Vik.

– Jeg presterte bedre enn forventet med tanke på den inngangen jeg hadde til dette mesterskapet. Mest fornøyd er jeg kanskje med at jeg traff på åtte av ti skudd. Jeg forsto at det kunne bli en bra plassering da jeg fikk ned fire av fem blinker både på liggende og stående.