– Jeg er bekymra for hennes ve og vel, hun har det ikke bra slik det er nå, sier advokat Jens Fredrik Christiansen.

Barnevernsadvokaten var oppnevnt

for å ivareta Alice sine interesser i den kommende saka i Tingretten. Dette oppdraget hadde han til onsdag denne uka, da Alice skiftet advokat.

Med sin kjennskap til saka og denne typen problemstilling, gir han likevel en kommentar.

– Desperat

– Dette er en meget spesiell sak. Hun er holdt i institusjon mot sin vilje, og hun er desperat etter å komme seg derfra. Så desperat at hun både rømmer og tenner på. Det må bare sees som et rop om hjelp, sier Christiansen.

At Alice rømte og kom seg så langt som til Polen, gjør at han mener saka står i en særstilling.

Særstilling

– Saka hennes skiller seg ut, sier advokaten, som har spesialisert seg nettopp på saker mot norsk barnevern.

– Hun har et sterkt ønske om å komme i fosterheim, jeg håper Tingretten følger opp det. Eller om det ikke går, at hun i hvert fall får flytte fra stedet hun er nå, sier Christiansen.

Brudd på menneskerettigheter?

Han mener det er grunn til å stille spørsmål om det foreligger brudd på menneskerettigheter, ikke bare når det gjelder avgjørelser, men også prosessen.

– Totalbildet i saka gjør at jeg er i tvil om rettssikkerheten her er ivaretatt, blant annet ble jeg som advokat lenge nektet å møte klienten, sier Christiansen.

Parallell til fengsel

Han karakteriserer enetiltakene av typen Alice er plassert i, som «tragiske», og sammenlikner med fengsel.

– Dette er fengselsliknende tiltak der unge er plassert mot sin vilje, en kan dra sterke paralleller til fengsel. Det er meget alvorlig, sier Christiansen.

Han peker også på omfattende bruk av tvang, ved at Alice ofte har blitt fratatt telefonen. Slik har det vært vanskelig å holde kontakt med henne, og hun har periodevis vært uten kontakt med omverdenen. Også dette kan ha bidratt til desperasjonen, tror Christiansen.

Konsekvenser

– Når en ser konsekvensene av å plassere barn slik, må en spørre seg om det virkelig er til barnas beste. Uansett om det i utgangspunktet er godt ment, så blir konsekvensene svært tragiske og dramatiske, sier Christiansen.

– Er det ikke paradoksalt å jobbe mot barnevernstiltak, når det samtidig kommer kritikk på grunn av for sein eller er ingen inngripen ved omsorgssvikt?

– Det er vanskelig å drive godt barnevern, det må utøves skjønn hele tida. Jeg har også klienter som utsatt for omsorgssvikt, og som vil kreve erstatning for at barnevernet ikke grep inn. Så det er mye som kan gå galt – på samme måte som når en lege gjør en liten feil, kan konsekvensene bli store, sier Christiansen.

Kompetanse

Han poengterer at det da er desto viktigere med god kompetanse.

– Dessverre ser vi ofte det motsatte. Unge, nyutdannete folk, kanskje 22 år, uten livserfaring og uten egne barn, kommer på døra og forteller folk at de ikke er gode nok foreldre, og tar med barnet. Også ute i enetiltakene ser vi at det er mange unge, og stor gjennomtrekk, sier Christiansen.

Nye advokater

Det nye advokatfirmaet som nylig har tatt over saka, Advokatconsult i Begen, har ennå ikke fått sakspapirene, og vil vente med å uttale seg.

– Vi må orientere oss om det som har skjedd, og om involverte aktører. Vi jobber også med å håndtere det jenta står i akkurat nå, og å ivareta hennes interesser, sier advokatene Amalie Haugstad, Javad Jaghori og Sverre Skimmeland ved advokatkontoret.