Noen havner i nød fordi de overraskes av hvor langt og tøft det faktisk er å gå over Romsdalseggen. Andre havner i en annen type nød, fordi de må på do på snaufjellet.

Nå har Streken Arkitekter på Åndalsnes forslaget til redningshytte på en av Norges mest populære fjellturstrekninger klart. Saken er omtalt i lørdagens Åndalsnes Avis.

Hytte med stort glassvindu

- Vi har jobbet med disse planene i over to år, så det er i og for seg ikke noe som har oppsått etter de siste ukers medieomtale. Men det har aktualisert problemstillingen, sier Ragnhild Amundsen i Streken Arkitekter til Rbnett.

Sikringsbua skal være en liten hytte som plasseres slik at man kan sitte inne og ha en super utsikt ut over Romsdalen. Det er også planlagt et toalett i tilknytning til sikringsbua. - Hvor skal hytta kunne plasseres?

- Vi ser for oss et sted ca midtveis på turen.

- Skal den bygges oppe på fjellet?

- Nei, tanken er at den bygges ferdig nede på bakken og deretter løftes opp i fjellet med helikopter.

- Hvem skal betale?

- Det er flere muligheter. I dag er det Turistforeningen som har eierskap til stien over fjellet. Men selskap som Nordveggen AS og andre kan være aktuelle partnere her. Saken skal diskuteres av reiselivs- og handelstandsforeningen til uka, sier Ragnhild Amundsen.

På plass på fjellet

- Å finanisere en sikringsbu bør være innenfor rekkevidde, mener Turistforeningens generalsekretær, Nils Øverås. Men han er mer i tvil når det gjelder toalettet.

- Her vil jeg tror med må inn en del offentlige midler, sier Øverås til Åndalsnes Avis.

Det er utfordringer knyttet til å få tømt toalettet han først og fremst tenker på.

Slike sikringsbuer og toalett kan bli aktuelt på flere populære fjellturstrekninger her i landet. Gpår alt etter planen så kan toalett og sikringsbu være på plass i løpet av de to neste sesongene.