– Årsaka til at vi arrangerer en slik fellesøvelse er for å utvikle både fjellklatrerne og metodene vi bruker, samt dele erfaringer på tvers av gruppene, sier leder Øyvind Høgset i Romsdal Fjellredningsgruppe (RFG), som er vertskap for årets fellesøvelse.

Skal styrke samhandlingen

I tillegg til de totalt ti alpine redningsgruppene, skal også Norsk Luftambulanse, Hovedredningssentralene, Lufttransport, 330 skvadron og politiet være med.

– Vi skal utføre oppdrag med de prosedyrene vi har, og styrke samhandlingen mellom alle aktørene. Vi skal bo på Setnesmoen, og ha øvelser blant annet på Hornaksla, Norafjell og i bunnen av Skorgedalen. Folk i Rauma kommer nok til å se og høre oss, sier Høgset.

– Stabil gjeng

RFG ble stiftet i 1986, og består av 28 frivillige, erfarne fjellklatrere.

– Arbeidet blir finansiert gjennom Justisdepartementet. Norske alpine redningsgrupper får et tilskudd på 1,2 millioner kroner per år, som blir fordelt utover på gruppene etter behov. Sånn sett er det en relativt billig beredskap, sier Høgset.

Han har vært leder for RFG i snart to år, og sier at det har vært få utskiftinger i gruppa.

– Det er mange av de samme som er med hvert år. Det er selvfølgelig et par nye som kommer inn og noen få som går ut, men vi er en ganske stabil gjeng, sier Høgset.

Stiller krav

Bare i år har fjellklatrerne vært med på flere redningsoppdrag i fylket.

– De frivillige må ha god kjennskap til områdene vi operer i, og kunnskap om  arbeidet vi skal utføre. Gode ferdigheter innenfor klatring og fjellsikring er et minimumskrav for å være med, sier Høgset.

Den siste tida har det vært diskutert om flere av turene i fylket er godt nok beskrevet og tilrettelagt.

– Vi i den alpine redningsgruppa, som har mer spesialiserte oppdrag, har ikke blitt utkalt oftere enn tidligere år. Vi registrerer at det er mange tilfeller hvor fotturister må hentes ned fra fjellet, men så langt er ikke det en høy belastning for oss. Vi er tiltenkt oppdrag hvor terrenget er krevende og vedkommende ligger på et område hvor det er vanskelig å komme til, sier Høgset.