Naturgass Møre AS, med Istad-konsernet i Molde som nest største aksjonær, er konkurs. Selskapet drev med videresalg og distribusjon av LNG – det vil si flytende naturgass i Midt-Norge.

– Det er skuffende og ingen hyggelig situasjon, sier styreleder Ståle Nogva i Naturgass Møre, som begjærte oppbud. Det vil si at selskapet slo seg sjøl konkurs.

Naturgass Møre hadde kontor og sentrallager i Ålesund. I tillegg hadde det ti kundeanlegg på ulike plasser i fylket. Ett av disse er på Årø i Molde og to i Vestnes. Noen av anleggene betjente flere kunder.

Naturgass Møre leverte gass til en rekke ulike virksomheter, fra vaskeri, asfaltproduksjon og meieri til industri rundt om i fylket.

Kraftselskap eiere

De tre store kraftselskapene i Møre og Romsdal var de største eierne i Naturgass Møre. Tafjord Kraft i Ålesund hadde 28,2 prosent, Istad i Molde 27,1 prosent og Nordmøre Energiverk i Kristiansund 20,5 prosent av aksjene. Kraftselskapet Tussa i Ørsta satt med 4,8 prosent. Selskapet Gasnor på Kollsnes hadde 17,7 prosent. I tillegg satt Møre og Romsdal fylkeskommune og kommunene Haram, Aukra og Ålesund med mindre aksjeposter.

Store underskudd

Millionene har de siste åra rent ut av Naturgass Møre. Selskapet hadde i fjor en omsetning på 42,7 millioner kroner og et underskudd på 2,0 millioner kroner. De siste fire åra har Naturgass Møre et samlet underskudd på 7,7 millioner kroner.

Ifølg styrelederen har Naturgass Møre en gjeld på 28 millioner kroner.

– Hva er årsaka til konkursen, Ståle Nogva?

– Det er generelt sett et vanskelig energimarked, der prisene er veldig presset. Konkurrerende energibærere som olje, bio og propan er veldig lavt priset.  For Naturgass Møre ble det for dårlige marginer mellom kjøp og salg av gass. Vi oppnådde ikke gode nok priser inn på produktet. Det er innprisen som avgjør. Markedsprisen settes av konkurrentene, sier Ståle Nogva.

Ståle Nogva, som er rådgiver i Istad-konsernet, framholder at de fire kraftselskapene i fylket har hatt et veldig godt samarbeid om Naturgass Møre.

– Vi har drevet på smertegrensa ei tid, og fant det ikke forsvarlig å gjøre det lenger. Vi beklager det, sier Ståle Nogva.

Visjoner

Naturgass Møre AS ble etablert i 2001. Da var Ståle Nogva, som ansatt i fylkeskommunen, prosjektleder for Ormen til Møreprosjektet - og lyktes å få Ormen Lange-gassen ført til land på Nyhamna.

Naturgass Møre ble etablert i ei tid hvor det var store visjoner og et sterkt engasjement for bruk av industriell gass i Møre og Romsdal. Naturgass Møre var ved etableringen en pionérvirksomhet i Norge.

Ståle Nogva har tro på at kundeanleggene rundt om i fylket vil bli driftet videre på en eller annen måte.

– Jeg tror det vil komme inn aktører som er bedre integrert i verdikjeden for gass enn Naturgass Møre var, og har alt fra produksjon til distribusjon, sier Ståle Nogva.