Vi har kommet langt i medisinsk verden. Gjennom århundrene har man lært seg hvordan kroppen fungerer og hvordan man skal hjelpe til når noe er galt. Man kan fjerne svulster fra hjernen uten store problemer. Har man trange årer rundt hjertet, kan man fikse dette via ei blodåre i håndleddet mens pasienten er våken og følger med på en skjerm. Vi kurerer det mest utrolige med kløkt og vitenskap. Men noe sliter man fortsatt med uansett hva man har forsøkt. Problemet er enkelt, men løsningen er vanskelig. Hva det er? Snorking!

Snorking er at bakre del av ganen vibrerer under søvn. Når vi sover blir man blir slappere i svelget og dermed trangere. Det betyr at søvnkvaliteten blir dårligere for den som snorker og man opplever trøtthet på dagtid. Dette gjelder også for partner ved siden av.

Så det er ikke det at man ikke vet hva som foregår. Det er bare så utrolig kinkig å få gjort noe med det. Dette er ikke uvanlig i medisinsk verden. Tenk på forkjølelse. Utrolig vanlig, men ingen hjelp å få annet enn trøst og Fisherman's friend.

Når man ikke har en enkel løsning på et problem, oppstår kreativiteten. Så også når det gjelder snorking. Her har man forsøkt utallige metoder. Vi kan dele de inn i de kjipe: unngå alkohol, gå ned i vekt og unngå sovetabletter. De kreative: sovepute som registrerer snorkingen din og beveger hodet ditt forsiktig slik at du slutter med snorkingen. Mange opplever at partner gjør dette dog ikke like forsiktig. Tennisball på ryggen: teip fast en tennisball på ryggen og dette medfører at det er så vondt å ligge på rygg at man heller sover på magen og dermed snorker mindre. Problemet her er vel kombinasjonen hårete rygg og teip.

Så har vi de mer fornuftige løsningene. Man har forsøkt strips over nesen, nesespray og kjeveskinne. For noen har nok dette fungert, men fortsatt snorker mange like uforstyrret.

Så hva har helsevesenet å by på? Noen ender opp med en operasjon. UPPP står for uvulopalataopharyngoplastikk. Her må man holde tungen rett i munnen, bokstavelig talt - for det man gjør, er at bløtvevet bak i ganen fjernes for å gjøre området mindre trangt. Drøvelen ryker rett og slett. I mitt hode står UPPP for utrolig pinefullt plagsomt prosjekt.

En annen løsning er ikke direkte sexy den heller: pustemaskin eller CPAP. Gjennom natta må du sove med en maske koblet til maskinen som blåser inn luft når du puster inn. Det bråker en del, men det gjør vel strengt tatt snorkingen også. Kanskje er pustemaskinen det beste vi har til nå.

Snorking er ikke et problem med mye status. Folk synes det er skjemmende og ekkelt å ta opp med oss leger. Det skaper stor frustrasjon og gir slitasje i samlivet. Det er utrolig mange snorkere. I alle aldre og i alle kjønn. Det sages i øst og vest. Men likevel er det en overvekt av overvektige menn som snorker. Det er en trøst at det bedres ved å bli mager.

Jeg har også hørt at snorking tross alt er bedre enn alternativet. Det blir sagt at en kroppsåpning må alltid være åpen om dere forstår. Men dette er onde rykter og ikke medisinsk viten.

Men jeg har troen på at vi fikser snorkeproblemet en vakker dag. Da blir verden litt lettere å leve for alle de som snorker og like mange lykkelige partnere som får overskudd til å klatre i trær og spille fotball med blå fotballdrakt sponset av Veiholmen fiskeavl.

Jeg hadde gladelig gitt Nobelprisen til den som hadde funnet kuren mot snorking. Fredsprisen altså.