– Jeg tror mange unge i dagens Norge blir «psyke» fordi ingen har turt å fortelle dem at livet også innebærer tøffe slag og nedturer, sier prest og kåsør Per Anders Nordengen (63).

Presten, foredragsholderen og forfatteren var i Molde i forbindelse med markeringen av den internasjonale alzheimerdagen. I salen var det spesielt mange som er pårørende til noen som er rammet av demens, en irreversibel og grusom sjukdom som rammer titusenvis av nordmenn. En sykdom og som øker i utbredelse.

Viktig spørsmål

– Så trist at dere er så mange her i dag, for de aller fleste av dere skulle sikkert ønske at dere ikke var her. Mange her er rammet av livets harde realiteter, enten direkte eller som pårørende. Mitt budskap er at vi må gjøre det beste ut av livet, slik livet er blitt. Hvordan skal vi få til det? innledet Per Anders Nordengen.

Han er sønn til tidligere Oslo-ordfører Albert Nordengen. 63-åringen er utdannet teolog og arbeidet som prest i mange år, også i Sør-Afrika. Da var han prest i en farget menighet under noen av de verste apartheid-årene. Nordengen har lang erfaring med å møte folk i krise og sorg, som er rammet av sjukdom og tragedier. For det er nemlig en uunngåelig del av livet, også her i Norge.

– Når vi er langt nede og blir rammet av livet, så tenk på hvor mye gode ord betyr. Vi trenger også galgenhumor, vi må aldri miste kontakten med latteren. Et godt liv er å være sårbar, uten å måtte bli et offer. Uten å ødelegge hele livet.

Nordengen brukte mye humor i sitt kåseri. Om et meget alvorlig tema. For livet er alvorlig, livet er farlig, og ingen slipper unna nedturer og tunge tider.

Ingen skjermes

– Ingen mennesker kan leve uten å rystes, uten å bli rammet. Jeg liker å sammenligne livet med et stigespill. Det er nesten umulig å komme seg helt i mål uten å ha ramlet ned, langt eller kort, en eller flere ganger. Uventede og ubehagelige endringer kan fort komme. Enten for en selv, eller noen man er glad i.

– Sånn er dessverre livet. Også i verdens rikeste land har vi så mange som sliter. Aldri har det vært så mange unge  mennesker som er uføre i Norge. Hvorfor?  Jeg tror mange unge i dag er blitt så «beskyttet» at de ikke forholder seg til at livet også vil bli tøft og vanskelig – at det kommer nedturer.

Om livet ikke alltid er behagelig, så er det alltid hellig, understreket kåsøren. Som også snakket om håpet.

– Er det noe som er viktig i alle våre liv, så er det at vi aldri må gi opp! Aldri! Er ikke ordet håp nydelig? Så lenge det er håp, er det liv. Også om man har ramlet ned den lengste stigen, fortsatte Per Anders Nordengen.

For folk som er rammet av krise og sjukdom, enten sjøl eller som pårørende, har 63-åringen flere  superviktige råd:

– Forson deg med virkeligheten, aksepter at det er sant. Da kan man komme seg videre.

Del smerten

– En delt smerte mister noe av sin vonde kraft. Del angst, frykt og tårer med dine beste venner, men ikke del for ofte og for mye.

–  Lag et sorgrom i livet for det som er vondt. Ikke la sorgen fylle hele huset, kun dette rommet. Bevar rom for glede, latter, kjærlighet og de gode ting i livet.

– Det er lov å ha det godt selv om man er lei seg. Det er lov å lukke døra til sorgrommet uten å ha dårlig samvittighet.

– Så lenge du lever er du frisk nok for livet! Smak på den setningen. Skal jeg være tafatt, eller skal jeg ta fatt? Jeg tror det går an å trene på livsglede, midt i alt det vonde.