I en årrekke har Nesset levd med risikoen for at lensmannskontoret i Eidsvåg blir lagt ned. Sjansen for at Nesset lensmannskontor forsvinner, er minst like stor etter at politimesteren i Møre og Romsdal, Ingar Bøen, møtte kommunestyret i Nesset torsdag.

– Jeg hadde ikke tatt sjansen å komme til Nesset hvis jeg ikke trodde polititjenestene skal bli bedre for folket her, sier politimester Ingar Bøen.

Reform

Og Bøen snakket varmt om nærpolitireformen som skal gi bedre polititjenester til folk både i byene og på bygdene.

– Er det noe som gjør meg søvnløs, er det når vi ikke kan være til stede der folk trenger oss. Vi vet at vi aldri kan være med patrulje i Vistdal eller Eikesdal 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Vi får høre at ved enkelte hendelser, er brannvesenet og ambulanse først på stedet, politiet kommer til slutt. Enkelte plasser i fylket må vi finne oss i at politiet kommer til slutt. Når vi får flere politifolk, skal politiet komme raskere enn vi gjør i dag. Slik situasjonen er med responstid i dag, er de ikke bra nok. Vi skal levere bedre polititjenester, lovet politimester Bøen i Eidsvåg.

Lensmannskontoret truet

Politikerne i Nesset ser at det neppe er realistisk å håpe at lensmannskontoret i Eidsvåg skal bestå. I dag er kontoret åpent fire timer i uka, torsdager fra klokka 10.00 til 14.00. Resten av tida er kontoret stengt.

– Vi skjønner hvilken veg det bærer med lensmannskontoret i Eidsvåg. Vi er opptatt av at politiet kommer raskt til stede når for eksempel ei ulykke skjer. Å måtte vente mellom én og en og en halv time, er ikke bra nok. I sommer tok det halvanna time før politiet kom da de skjedde ei trafikkulykke mellom Eidsøra og Sunndal, sier varaordfører Edmund Morewood.

Politimester Bøen mener flåten med politipatruljer skal styres bedre.

– Er patruljen på Straumsnes i Tingvoll når noe skjer i Nesset, må operasjonssentralen sende en patrulje fra Molde til Nesset, sa Bøen.

Politi på festivaler

Blant politikerne i Nesset var det flere som lurte på hvorfor det er så vanskelig å få politiet til å komme på festivaler som Eidsvågdagene og store publikumsarrangement. Med glimt i øye kommenterte Arild Svensli (H) politiets tilstedeværelse lokalt:

– Kanskje vi skulle prøve med «Politi i butikk», der har de iallfall åpent til klokka 22, sier Svensli.

Politimesteren lovet bedring fra politiets side.

– Med 500 ansatte er det ei fallitterklæring hvis politiet ikke klarer å være til stede på festivaler og store folkesamlinger. Vi vet lang tid i forvegen når festivaler arrangeres. Der skal vi bli bedre på å være til stede når arrangørene ber oss om det, sier Bøen.

Bedre kvalitet

Politimesteren har stor tru på at politiet skal levere bedre polititjenester ved å spesialisere politifolk og ha robuste enheter.

– Mengdetrening gir kvalitet. Hvem ønsker vi skal etterforske en voldtekt; den kjekke lokale lensmannsbetjenten som ikke har vært borti slike saker før, eller ekspertene i teamet for seksuelle overgrep? spurte politimesteren retorisk.

Hvilken løsning politimester Ingar Bøen ser for lensmannskontorene i distriktene, blir kjent 15. oktober. Beslutningen tas i februar 2017.