I soloppgang og naturskjønne omgivelser starter den 12 timer lange arbeidsdagen. Fra 06.30 til 19.00 jobber Hedda Hollen som isolatørlærling på 14 dagers skift. Etter det venter tre uker med fri. Hollen fikk nyss i stillinga hos Beerenberg gjennom en annonse i avisa.

I arv

Men interessen for offshore-arbeid har hun arvet fra faren. Hollen og familien flyttet fra Danmark til Julsundet da faren fikk jobb som Nyhamnas første driftssjef. Nå arbeider dattera med å sørge for videre drift på farens gamle arbeidsplass.

– Jeg har alltid hatt lyst ut. Som isolatør har man mange valg, det er ikke begrenset til et spesielt område, sier hun. For å bli isolatør må man ha to år med videregående skole, og tre år som lærling, eller ett år skole og fire års lærlingetid. Etter det venter fagbrev. Hollen gikk teknikk og industriell produksjon (TIP) på Romsdal videregående skole i to år. Nå har hun vært lærling på Nyhamna i ett år.

Positiv opplevelse

Hollen trodde hun kunne få kommentarer som eneste jente i et mannsdominert miljø, der to av 900 er kvinner. Men slik ble det ikke. For henne har det kun vært en positiv opplevelse.

– Jeg har ikke hørt noe. Det har vært kjempekjekt å jobbe sammen med kollegene mine, sier hun. Operation manager, Liv Hege Seglsten, som er Hollens nærmeste overordna, og HMS-leder for Beerenberg Gudbjørg Elin Løvold, synes det var på tide at det kom ei jente blant isolatørene.

Trygg: Som isolatør går man en trygg arbeidshverdag i møte. Faget rammes ikke av den økende arbeidsledigheten i bransjen. Foto: Erik Westerlund

– Da Shell hadde åpen dag på Nyhamna, fikk vi flere kommentarer på at det var utrolig tøft at vi hadde en kvinnelig isolatørlærling. De lurte på hvordan vi hadde fått til det, og hadde ikke engang tenkt at det var mulig, sier Seglsten. Det er et mannsdominert yrke, og Seglsten ble glad da hun fikk høre at en kvinnelig lærling hadde søkt på stillinga hos Beerenberg Drift på Nyhamna.

– Hun vil jeg ha, tenkte jeg. Mangfold er bra for arbeidsmiljøet, og det vises på bunnlinja, sier hun. Hollen forteller at de mannlige kollegene synes det er hyggelig å høre kvinnestemmer over radioen.

– De ber meg ofte om å snakke mer. Jeg tror de har saknet kvinnelige kolleger, sier hun. Hollen mottar ingen særbehandling, verken i søknadsprosessen eller i jobben.

– Men kanskje vi burde tilrettelegge bedre for å få flere kvinner inn i bransjen. Det er viktig for oss, sier Seglsten.

Trenger flere

Beerenberg har to isolatørlærlinger som arbeider med prosjektet på Aukra. Løvold mener det er unikt at lærlingene får prosjekterfaring.

– Når man arbeider med et prosjekt jobber man med utvidelse av området. Beerenberg har kontrakt med Kværner, som igjen har kontrakt med Shell. Prosjektet skal være ferdig i mars 2017, og da ser Shell for seg at lærlingene får jobb videre, sier hun. Isolatørfaget rammes ikke av arbeidsledigheten i bransjen.

– For tida er det høg snittalder blant isolatørene. Vi trenger flere, sier Seglsten.

Kreve sin plass

Hollen har fått mange gode venner på anlegget, og forteller at det blir som et lite samfunn der ute.

– Man blir godt kjent når man er på jobb så lenge. Det var litt skummelt i starten. Nyhamna er en stor plass. Det tok meg rundt ett år å bli kjent med hele stedet, sier hun. Hollen forteller at det er flere egenskaper man bør inneha skal man bli isolatør.

– Man må tåle å være ute, og man må ha det litt i fingrene. Man bør være nysgjerrig, kreativ og ivrig på å lære, sier hun. Seglsten og Løvold forteller at Hollen utmerker seg på flere punkt.

– Hun er så nøye. Hun dobbeltsjekker alt. Det har vi fått flere tilbakemeldinger på. I tillegg er hun hestejente, og vant til å ha kontroll og ta styringen, sier Løvold. Hollen tror det er viktig å kreve sin plass.

– Du må vise at du hører til her. Sette deg i respekt, og gjøre en god jobb, sier hun.

Store mål

Hollen har flere planer for framtida, og drømmer om å jobbe i ledelsen innenfor ISO-faget (isolering, stillas og overflate.)

– Jeg planlegger å ta fagbrev som isolatør. Det er nødvendig å ha kunnskap om hva yrket går ut på, skal man sikte oppover, sier hun. Hollen har også planer om å bli ingeniør.

– Det er viktig å ha mål, sier hun.