Vinden river godt i veggene på Hustadvika, og det utilregnelige Atlanterhavet pisker inn over kysten som en illsint rytter. Men i ly av den beskyttende Stemshesten ligger «Holy Ground». IL Bryns sagnomsuste heimebane. I gamle dager var motstanderne redd for å komme hit og treffe «stænhoggarne.» Klubben har sitt nedslagsfelt i «Brynland», som strekker seg fra Vikan til Vevang.

Samlingspunkt

Bryn idrettspark er hjertet i lokalsamfunnet, og et naturlig samlingspunkt. Lokalbefolkningen er lidenskapelig opptatt av klubben.

En gang var en ihuga supporter hindret fra å dra på kamp av et familieselskap. Han snek seg likevel ubemerket ut, og kjørte ned til stadion. På vegen ble han så opptatt av å se på kampen, at han krasjet inn i porten til stadion, og fikk en bulk på ene sida av bilen. I villrede for hvordan han skulle skjule dette for kona, kjørte han inn i husveggen da han kom heim. Kun for å oppdage at den nye bulken nå befant seg på motsatt side.

Historie i veggene

Inne i Brynhallen sitter historien i veggene. Inne på kontoret sitter legendene. Utallige avisutklipp, lagbilder, svarte og gule skjerf og diplomer fyller veggene. Skal Bryn gjøre seg ytterligere bemerket, må de vurdere å bytte lokale. En som har fått med seg de fleste opp- og nedturene er æresmedlem i klubben, Odd Steinar Vågen (64.) Han har fulgt «Frænas stolthet» i tjukt og tynt siden 1973, og til tross for dårlig helse de siste åra, er engasjementet like sterkt.

– En må følge med på det som skjer. Det har ikke blitt like mange kamper i det siste, men jeg får fremdeles med meg resultatene. Jeg følger med på det meste innenfor lokalfotballen, men bryr meg kun om MFK og Bryn, sier han.

Bryn i alle år

Daglig leder i Bryn, «Joppe» Nerlandsrem, mener Vågen er for beskjeden.

– Han har vært på alt av kamper. Han stiller opp, uansett. Da vi spilte på gressbana på Skotten, klipte han gresset. Han har vært trener i alle år. Da han skulle gifte seg, inngikk han en avtale med kona om at han skulle få se så mye fotball han ville, sier han.

På hellig grunn Her er gjengen samlet på Bryn ILs hjemmebane «Holy Ground.» Odd Steinar forsvinner plutselig under fotograferinga. Vi finner ham igjen langs sidelinja hvor han plukker søppel. En ildsjel tar aldri fri. Foto: Pernille Huseby

– Nei, det må jeg kjempe for hver eneste dag, humrer Vågen, og sier det er på tide å fornye avtalen.

Engasjementet tar ikke ferie, sjøl om Vågen gjør det. Er han ute og reiser, sender han tekstmelding annethvert minutt for å høre hvordan kampene går.

Annerledes

I Bryn er man opptatt av å ta vare på folk.

– Vi er nesten litt for opptatt av dét enn det sportslige. Vi skal være en annerledes klubb, sier Nerlandsrem.

A-laget har blant annet dratt på treningsleir til Danmark og Tyrkia, sjøl om det egentlig ikke var nødvendig, og var først ute i området med engelsk trener (Bill Foulkes i 1981). Det er noe stort over den lille klubben, tuftet på dugnadsarbeid.

– Vi har flotte bygdefolk som Odd Steinar rundt oss som vi bestandig kan spørre om hjelp. De gjør det mulig, sier klubbens andre daglige leder, David Bruun.

Stjernespilleren

Bryn har fostret flere lokale legender, men en av de største er Jan Are Midthaug. Han har 417 kamper for klubben, målet er å få 420 i løpet av året. Han kunne hatt 418. «Jana», som han heter på folkemunne, skulle være med som innbytter for A-laget. Rett før kamp fikk han beskjed om at han skulle starte. Ble det straffe, skulle han ta den. «Jana» bestemte seg for å varme opp med et straffespark. Han la ballen på straffemerket, og fyrte løs.

– Jeg kjente det skjedde noe baki låret. Det viste seg å være en strekk, sier han.

«Jana» måtte stå over flere kamper etter det, men nå er han klar for å øke antall  kamper. En ekte Bryn-gutt gir seg aldri.

Glemmer tap

Odd Steinar Vågen ble utnevnt til æresmedlem i klubben for lang og tro tjeneste, noe han synes er voldsomt.

– Det hadde jeg ikke forventet i det hele tatt. Det kom som en overraskelse, sier han.

Diplomet henger i gangen heime. Nede i kjelleren er Vågens egen heimebane. Der ser han flere fotballkamper i uka. For Vågen er det enkelt å velge det beste Bryn-minnet.

– Det er alle seirene det. Tapene blir glemt etter at kampen er ferdig, sier han.

Det har blitt en del tap denne sesongen, og Vågen blir ikke lenger irritert når laget taper.

– Jeg er vant til det, sier han til høglytt latter fra resten av gjengen.

Klubben ligger på 12. plass i 5. divisjon. Det er helt nederst. Men som en evig optimist, minner Vågen om at det kun kan gå oppover.

– Odd Steinar er fundamentet for at vi er der vi er. Lokalfotballen er i en bølgedal for tida, men han er Bryn til blodet, sier «Joppe» Nerlandsrem.

– He he. Nok no, sier Odd Steinar Vågen.