Det nye forslaget som går ut på at festivaler kan få fem, tre eller ett års støtte var nylig tema i et innslag på NRKs Kulturnytt.

– Avtalen om 60-40-modellen, støtten fra kommune og fylkeskommune, vil fortsatt gjelde for de store festivalorganisasjonene. Vi forplikter det regionale nivået vel så mye som departementet gjorde, sier Tone Hansen, leder for Kulturrådet, i innslaget.

Forslaget innebærer også at festivalene skal evalueres etter fire år, og stiller de samme krav til de som får lengst støtteperiode som knutepunktordningen gjorde.

Bekymret

Olavsfestdagenes direktør Petter Myhr er bekymret.

– Det er bra det er lagt opp til fem år, det bør være et minimum av langsiktighet. Det som bekymrer meg litt er at det skal evalueres etter fire år. Du må jo søke hvert år om å være en spydspiss, og slik ligge under en femårsplan. Det kan ikke være slik at du får støtte i fem år, og så er alt helt i det blå det sjette året, sier Myhr i innslaget.

– Fem år positivt

Moldejazz-sjef Hans-Olav Solli ser det annerledes.

– Tidligere har vi fått signal om treårig støtte, så fem år synes jeg er positivt. Og vi har ingenting i mot å bli evaluert og vurdert. Men det må selvsagt skje midt i perioden, og ikke mot slutten, for å skape forutsigbarhet, sier Solli, som også er fornøyd med at den regionale medfinansieringen opprettholdes.

Kulturrådet vil nå lytte til innspill fra berørte parter. Det endelige forslaget skal foreligge i desember.