– Flykntningkrisen er i høyeste grad fortsatt en krise. Det er lett å glemme når den flyttes bort fra Norge og Europa, sier Liv Tørres, direktør for Nobels fredssenter.

Fredsdirektør Liv Tørres, statsviter, Sør-Afrika-ekspert og med langt fartstid Norsk Folkehjelp – de siste fem som generalsekretær – var årets første folketaler under Bjørnsonfestivalen.

Foran 650 publikummere, festivalens høye beskytter Kronprins Haakon, fylkesordfører, ordfører og inviterte gjester, benyttet hun anledningen til å oppsummere flyktningkriseåret 2015.

– I fjor var det valgkamp, og politikerne diskuterte krisen og hvor mange vi kunne ta i mot. Det kom 10.200 syriske flyktninger til Norge i fjor, og 30.000 totalt i løpet av hele 2015. Var det krise? Nei. Veltet Norge? Nei, sa Liv Tørres fra talerstolen på utescena foran Plassen.

Bildet av Aylan

Tørres minnet om at det er ett år siden bildet av den døde treåringen Aylan, skylt opp på en strand i Tyrkia, gikk verden rundt.

– Spørsmålet er: Hvor ble det av krisen? Jo. Det er i høyeste grad fortsatt en krise. Men den er flyttet bort fra Norge og Europa, og er derfor lett å glemme, sa Tørres og understreket at krisen er en krise for flyktningene – ikke for oss.

– Bare en av ti flyktninger kommer til industriland i Vesten. De fleste kommer til nabolandene rundt, sa Tørres og la til:

– I Norge var det ikke politisk beredskap klar til å ta i mot flyktningene. Det krever godt lederskap, ikke ledere som er «redd». Det krever rolige, fattede og løsningsorienterte ledere, sa Tørres og viste til Kongens tale på hagefesten.

– Jeg er glad vi har en Konge som viser lederskap, sa Tørres til applaus fra trappa.

Tørres avsluttet med en oppfordring.

– Vi kan ikke godta at en sivilbefolkning slaktes. Vi må gjøre mer. Og vise ansvar. Vi må ha debatter med mindre stigmatisering og større raushet. Vår største fiende er hat, redsel og fremmedfrykt.

Litt mer som Bjørnson

Før Tørres holdt sin tale ble Bjørnsonfestivalen 2016 offisielt åpnet av HKH Kronprins Haakon Magnus.

– Bjørnson viste omsorg for de svake i samfunnet. Alle burde være litt mer som Bjørnson, sa kronprinsen i sin tale, der han også trakk fram festivalen som endringsaktør, som pådriver av fribyforfatterordningen i Molde. Kronprinsen benyttet anledningen til å gratulere festivalen med 25-årsjubileet.

– I 25 år har festivalen fremmet interessen for litteratur og skrivekunst, og blitt en viktig møteplass, sa kronprinsen.

Fornøyd med åpningen. Festivalen opplyser at 650 var til stede på åpningen utenfor Plassen onsdag- Vi er kjempefornøyd med at så mange kom på åpningen. Så langt har dette gått veldig fint, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

– Utstillingen i Kunstsenteret gjorde inntrykk på Kronprinsen, sier styreleder Arvid Blindheim, som sier det er oppmuntrende at kronprinsen åpner festivalen.

– Tilbakemeldingen på årets program er at det er bredt og aktuelt. Europa-programmet er populært, og det er ikke rart, sier Blindheim.

– Det er helt avgjørende at vi ikke blir oss selv nok. Under festivalen kommer ikke alltid de mest kjente, men likevel viktige stemmer fram, sier Bredin.