Da Bara´ a (10) flyktet fra Syria til Libanon måtte hun reise 140 kilometer. Nå skal elever ved barneskoler i fylket prøve å løpe like langt til sammen for å sette søkelys på barn som er rammet av konflikter og krig.

– Noe av det fineste jeg ser under TV-aksjonen er den gleden barn viser over å få hjelpe, sier Marius Hammer, fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen, som i år samler inn penger til Røde Kors.

Måtte flykte

TV-aksjonen har i mange år brukt det pedagogiske opplegget salaby.no for å informere og skape samtaler rundt TV-aksjonen på barneskolen.

Kick-off: TV-aksjonen, Røde Kors og folk fra lokale innsamlingskomiteer var samlet onsdag. Her teamleder for TV-aksjonen, Andreas Mjelva. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN

I år skal Møre og Romsdal være pilotfylke for et nytt skoleprosjekt.

– I tillegg til å bruke salaby.no ønsker vi å få elevene i grunnskolen til å løpe 140 kilometer, like langt som flyktningjenta Bara´ a måtte flykte da hun rømte fra Syria til Libanon, sier Hammer.

Sponsorløp

Barna skal løpe så langt de klarer i løpet av eksempelvis 15 eller 30 minutt, med mål om samla sett å nå 140 kilometer.

– Skolene kan også ta prosjektet et steg videre gjennom å arrangere sponsorløp. For eksempel ved at foreldrene betaler en viss sum per runde. Da vil barna gjennom sin innsats gjøre noe som bringer inn penger. Vi har laget et system der det ikke vil være synlig om eller hvor mye barna gir. Dette for å unngå pengepress, sier Hammer.

Teddybjørn fra Syria

– Hvem er Bara´ a?

– Barn blir engasjert: Fylkesaksjonsleder Marius Hammer. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN

– Hun er ei flott jente som bor i flyktningeleir i Libanon. Bara´ a får gå på skole, og drømmer om å bli lege og lærer. Hun har tanker, drømmer og håp for framtida, men lengter heim. Da hun forlot Syria fikk hun ikke med seg teddybjørnen sin. «De lager ikke like gode teddybjørner her i Libanon», sier hun. Det treffer meg både som far og aksjonsleder, sier Hammer.

Må tilpasse informasjonen

Skolene som deltar på løpeaksjonen får se en film om Bara´ a.

– Barn som er rammet av krig og konflikter ... Det griper barn her heime. Så er det opp til oss å presentere dette forferdelige på en måte som er tilpasset aldersgruppa. Salaby-opplegget har i år en utvidet lærerveiledning for hvordan man skal snakke med elevene i klasser med flyktningebarn. Det viser aktualiteten i situasjonen, sier Hammer.

– Hvordan er responsen til nå?

– Vi har presentert opplegget på Sunnmøre. Hareid skole har allerede meldt seg på. Prosjektet retter seg mot barneskoler, men NTNU i Ålesund har også sagt fra at de vil gjøre en variant av dette, sier Hammer.

Positiv Sellanrå-rektor

Det er rektorene som avgjør om skolene skal være med på pilotprosjektet. Sellanrå-rektor Kjell Petter Stene synes prosjektet høres positivt ut når Budstikka ringer for en kommentar.

Positiv: Sellanrå-rektor Kjell Petter Stene. Foto: BJØRN BRUNVOLL

– Det er fint at barn blir engasjert i spørsmål rundt verdens utfordringer. Siden vi har innføringsklasse her på Sellanrå er vi spesielt opptatt av flyktningesituasjonen. TV-aksjonen bidrar til at barn bryr seg. De må tenke internasjonalt og spørre seg hva de kan gjøre, sier Stene.

Inkludering

Sellanrå skole har rundt 20 barn med flyktningebakgrunn. Stene tror TV-aksjonen kan bidra til å øke forståelsen blant elevene for hva skolekamerater fra krigsherja land har vært gjennom.

– Det er viktig at barn utvikler holdninger og tenking om inkludering, sier Stene.

– Ambisiøst. Årets TV-aksjon har som mål å samle inn penger for å gi livsviktig hjelp til mer enn to millioner mennesker i ni land rammet av krig og konflikt. «Ambisiøst» kaller Marius Hammer målet.

– Hvor mye penger må det samles inn for å nå målet?

– Vi fokuserer på at vi skal få full bøssebærerdekning, så alle får besøk. Vi trenger 100.000 i hele landet. I vårt fylke trenger vi 4.500, sier Hammer.

– Det er ikke alle som har kontanter tilgjengelig. Er det mulig å betale med Vipps via mobilen?

– Ja, framtida har kommet, og i år er det mulig å vippse penger, sjøl om vi først og fremst ønsker kontanter, sier Hammer.

Bøssebærere kan melde seg på blimed.no eller hos de lokale innsamlingskomiteene.