Skal det være dagkirurgi eller ikke ved det nye distriktsmedisinske senteret i Kristiansund?

Styret for Helse Møre og Romsdal har flere spørsmål de ønsker svar på rundt dette. Når konseptrapporten for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal sendes ut på høring, ligger det forslag om fire mulige løsninger for et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund. 1. Et DMS med dagkirurgi i dagens sjukehus. 2. Et DMS uten dagkirurgi i dagens sjukehus. 3. Et DMS uten dagkirurgi i nytt lokale. 4. Et DMS i nytt dagkirurgi med dagkirurgi.

– Hva er det vi skal tilby i Kristiansund? Og hvorfor? Hva oppnår vi ved å legge så mye dagkirurgi til Kristiansund? spurte styremedlem Kirsti Slotsvik under styremøtet.

Styreleder Stein Kinserdal hadde også spørsmål rundt dette:

– Hvor stort skal det dagkirurgiske tilbudet i Kristiansund være?

Nestleder i styret, Peter Bjørdal, spurte også om økonomien i å dele kirurgisk aktivitet på to steder.

– Det skal være veldig tunge argument for å overbevise meg om at vi skal dele opp kirurgisk aktivitet i flere enheter. Jeg er opptatt av at vi får til en drift som er bærekraftig. Da kan vi opprettholde marginale tilbud vi i dag har i Møre og Romsdal, sa Petter Bjørdal.

Styremedlem Torbjørg Vanvik mente at helseforetaket må legge ti rette for at tjenester som i dag utføres ved sjukehusa, i framtida kan utføres av kommunene.

– Vi må legge til rette for at Kristiansund kommune kan ta over mange av tjenestene spesialisthelsetjenesten utfører i da, sa Vanvik.

På spørsmål fra styret svarte prosjektmedarbeider Pål Ingdahl i Sykehusbygg HF at hvis man skal ha virksomhet to steder, for eksempel dagkirurgi, utløser det større arealbehov.

– Man må ha ekspedisjon to steder, toaletter to steder og sannsynligvis sterilsentral og mottak to steder. Det er lagt inn et økt arealbehov på rundt 700 kvadratmeter for dette, sa Ingdahl.

Tekst.m.innrykk: På spørsmål om hva som blir konsekvensen dersom det etableres dagkirurgi i Kristiansund, vil behovet for areal i nysjukehuset på Hjelset bli tilsvarende mindre.

Tekst.m.innrykk: – Legger vi til to operasjonsstuer i Kristiansund, trekker vi fra to operasjonsstuer på Hjelset, sa Pål Ingdahl.

Tekst.m.innrykk: Direktør Espen Remme sa til styret at de totale arealbehovet for tjenestene vil være ivaretatt med Hjelset og Kristiansund.

Tekst.m.innrykk: – Jeg må også understreke at Helse Møre og Romsdal ikke har ansvar for annet enn spesialisthelsetjenesten i Kristiansund, sa Espen Remme.