Lars Ramstad i kontrollkomiteen i Rauma var til stede da kommunestyret tirsdag valgte å utsette behandlingen av 35-millionersgaven fra Wenaas til nytt helsehus på Åndalsnes.

- Å knytte betingelser for en gave er en uhyre vanskelig sak. Og prinsipielt; om det ikke er umulig, så er det i alle fall en vanskelig sak å forsvare for meg som leder av kontrollutvalget, sier Ramstad til Åndalsnes Avis.

Han mener saka er viktig både ut fra etiske årsaker og som en demokratisk prosess.

Ble utsatt

Helsehus-avtalen mellom Rauma kommune og Wenaasgruppen ble ikke realitetsbehandlet tirsdag

– På rådhuset i Molde er man bestyrtet over det som foregår i Rauma. Vi må ha en grundig redegjørelse, sier Per Vidar Kjølmoen (Ap). Ordfører Lars Olav Hustad (H) svarer kontant i saken om helsehusgaven.

Den mye omtalte gaveavtalen mellom Wenaasgruppen og Rauma kommune var tirsdag tema i kommunestyret i Rauma. En gave på hele 35 millioner kroner til det kommende helsehuset på Åndalsnes er imidlertid fortsatt kontroversiell så det holder.

Vil vite mer

For nå er det bestemt at kommunestyret ikke skal realitetsbehandle avtalen før det kommer flere fakta på bordet – og før man er sikre på at avtalen virkelig er god nok for Rauma kommune i et langsiktig lys.

Samtidig er byggestart for det nye helsehuset satt til kommende mandag. Det begynner altså å haste ekstremt med å få det nødvendige vedtaket i boks.

– Jeg må si det har vært krevende å være lokalpolitiker i Rauma den siste uka. Vi har i utgangspunktet ikke annen informasjon enn et leserbrev i Åndalsnes Avis signert Lars Wenaas. Mandag ble det holdt et ulovlig satt gruppeledermøte, ifølge samme avis. Her må vi ha mer informasjon fram i lyset. Vi må ha en grundig redegjørelse for hele prosessen. Det må skje fort, fastslår Per Vidar Kjølmoen.

Delt parti

Men også i Ap er man delt i synet på om avtalen burde blitt behandlet tirsdag, eller om den skulle utsettes. Det var uansett ikke tilstrekkelig flertall for å behandle saken. Magnhild Vik (Sp) satser på at det blir et ekstraordinært kommunestyremøte om saken før helga.

– Her må alle konsekvenser fram på bordet så fort som mulig, med tanke på drift og økonomi. Dette er en økonomisk gigantisk sak for Rauma kommune, med fortsatt ubesvarte spørsmål. Nå er det gjort endringer i det tidligere vedtaket om kjøkkenmodellen, som vi i opposisjonen hele tiden ønsket, men alle vet at endringer kan bli dyrt etter at avtalen med entreprenøren er underskrevet. Jeg håper og tror at det ikke blir slik, men vi må vite, sier Vik.

Ny ordlyd

Det kom for øvrig på plass et nytt punkt tre i avtalen. Matserveringen i det nye helsehuset skal baseres på «kok og server» fra eget kjøkken. Dette er en forutsetning for Wenaasgruppen. Kjøkkenet vil bli en utvidelse av det planlagte kantinekjøkkenet i helsehuset. Men ordlyden i siste setning er nå endret fra «dette er en varig løsning som ikke kan avvikles uten at begge parter er enige» til «det er partenes intensjon at dette skal være en langsiktig løsning».

– At de ikke ville behandle saken i dag er ikke overraskende. Det som overrasker er at venstresida umulig kan forstå hvordan det politiske reglementet fungerer. Hvis de vil ha flere opplysninger og muligheten til å drøfte saken, så måtte de jo ha gått inn for at vi skulle behandle saken nå. Så kunne de eventuelt foreslått utsettelse. I dag har vi ikke gitt et eneste signal til rådmann eller ordfører, og det er en utfordring. Kjølmoen og Vik klager over elendig prosess og dårlig politisk håndverk, men her hadde de sjansen til å få vite alt de ønsket. Da blir det hele litt merkelig, sier ordfører Hustad.