– Slik forsvarsledelsen tenker, blir ikke sikring av sivil infrastruktur som Nyhamna viktig i framtida, advarer HV-lederne Terje Mahle og Tor Jonny Kirkhaug.De to Heimeverns-lederne Tor Jonny Kirkhaug (50) og Terje Mahle (50) har ansvaret for en heimevernsstyrke på cirka 220 mann.

Mannskapsstyrken til områdesjef Terje Mahle har som oppgave å sikre gassanlegget på Nyhamna i Aukra. Skulle en krisesituasjon oppstå rundt gassanlegget Nyhamna på Aukra, vil Heimevernet ha mannskaper på plass i løpet av kort tid.

Hva blir konsekvensene?

Mahle mener politikerne ikke helt ser konsekvensen av nedbyggingen av landforsvaret, slik forsvarsledelsen foreslår den. 15.000 soldater foreslås tatt bort fra Heimevernet.

– For fem år siden ble olje- og gassinstallasjonene langs kysten sett på som egne objekter det var viktig å sikre. Heimevernet fikk denne sikringsoppgaven. Slik vi ser at forsvarsledelsen tenker, er ikke viktig sivil infrastruktur, som eksempelvis anlegget på Nyhamna, kritisk lenger. Det som heretter gjelder sikre er forhåndslagrene av NATO-materiell i Midt-Norge, radarstasjoner og linkstasjoner – altså militære objekt. Er politikerne klar over dette? spør Terje Mahle og Tor Jonny Kirkhaug.

De to HV-lederne har hatt områdeansvar siden 2003. Og de mener det er all grunn til å få politikerne til å forstå hvilken retning Norges forsvar blir ført i.

Mer enn Setnesmoen

 – Er dette en kamp for å bevare Setnesmoen leir og HV11?

– Vi vil løfte problemstillingen høyere enn som så. Avstanden mellom politikerne på Stortinget og forsvarsledelsen har blitt for stor. Vi tror ikke det hjelper bare å bevilge litt mer penger til Forsvaret, hvis ikke politikerne samtidig instruerer forsvarsledelsen hva pengene skal brukes til. Vil politikerne at Norge skal ha et heimevern eller vil de ikke ha HV? Hvis ikke det kommer en klar politisk bestilling om at Heimevernet skal videreføres med viktige oppgaver, vil hele heimevernet råtne på rot i løpet av kort tid, mener Kirkhaug og Mahle.

– Hva blir den praktiske konsekvensen av at Heimevernet bygges ned?

– Lokalt vil konsekvensen være at Nordmøre og Romsdal ikke vil ha noe territorielt forsvar. Her vil ikke være noen mannskaper til å sikre viktig sivil infrastruktur, som gassanlegg eller andre viktige installasjoner. Slik forsvarsledelsen tenker, vil pengene gå til å styrke brigaden i Nord-Norge eller Telemarksbataljonen, for eksempel, sier de to.

Sju av ti soldater i Norge er heimevernssoldater

– Her på Nordvestlandet er forsvarsviljen høy i befolkningen. Heimevernet er den eneste styrken vi har mellom Bergen og Trondheim. Heimevernet er forsikringen til AS Norge. Og det er en billig forsikring. Bruker vi Nyhamna som eksempel, vil vi kunne mobilisere oppimot 200 mann i løpet av fem timer.

Må gi klar bestilling

– Hva bør politikerne være opptatt av?

– Stortingspolitikerne må gi forsvarsledelsen en klar bestilling. Ønsker politikerne et landforsvar som sikrer viktige sivile installasjoner, må de si det tydelig. Får forsvarsledelsen kjøre videre på linja si, vil Heimevernet ha smuldret bort i løpet av kort tid, sier Terje Mahle og Tor Jonny Kirkhaug.

For å gi et bilde av hva slags beløp man diskuterer i Forsvaret, kan det være greit å vite følgende:

Én heimevernssoldat koster Forsvaret rundt 2.200 kroner i året. De 15.000 HV-soldatene som forsvarsledelsen foreslår å ta bort, koster Norge 33 millioner kroner.